Politiek
9 okt 2019, 17:59
Als het aan duoraadslid Daan Wijnants van de Amsterdamse VVD ligt, komt de versterkte gebedsomroep van de Blauwe Moskee er niet. "Wij staan daar niet erg om te juichen en zit de buurt er wel op te wachten?" Één keer per week - op vrijdagmiddag - en dan maximaal drie minuten. Zo vaak en zo lang wil het bestuur van de Blauwe Moskee in Amsterdam via luidsprekers een gebedsoproep laten klinken. Niet zozeer om iedereen te informeren dat het gebed op het punt van beginnen staat, maar om 'het gesprek' open te breken. "Dat sommige imams ervoor kiezen om de oproep niet te laten klinken, zegt iets over de inhoud van dat gesprek dat gevoerd moet worden", meent hoofdimam Yassin Elforkani. Volgens Elforkani heeft de term 'Allahoe Akbar' onnodig een negatieve lading. Door juist die boodschap te laten klinken, hoopt hij mensen aan het denken te zetten. "Als mensen over de islam gaan praten, gaan ze ook nadenken wat ze eigenlijk van de islam vinden. Dit initiatief kan een steentje bijdragen aan het losmaken van dat gesprek."
De imam wijst daarbij ook naar het luiden van kerkklokken. Kerken laten de klokken immers ook klinken om de mensen te laten weten dat de dienst gaat beginnen. VVD-duoraadslid Daan Wijnants is het daarmee niet eens. "De aard van zo'n gebedsoproep is anders dan het luiden van kerkklokken. Dat is dermate ingeburgerd in de Europese cultuur, dat dat anders wordt ervaren." Tekst gaat verder onder de foto [caption id="attachment_1178906" align="alignleft" width="4500"] De Blauwe Moskee in Amsterdam[/caption] Het is niet voor het eerst dat de Amsterdamse VVD zich kritisch uit over de gebedsoproep. Eerder nog liet toenmalig wethouder Eric van der Burg, nu Eerste Kamerlid voor de VVD, een verbod opnemen in de erfpachtregeling van de nieuwe Boven IJ-moskee. Daan Wijnants pleit ervoor om te kijken of zo'n verbod ook nog opgenomen kan worden in de erfpachtregeling van bestaande moskeeën.
Zaterdag heeft de Blauwe Moskee een bijeenkomst georganiseerd voor omwonenden, om alles netjes met hen af te stemmen. "Ik verwacht niet dat de mensen er veel last van zullen hebben en dat ze er snel aan wennen. Het is ook echt niet onze bedoeling om met deze versterkte gebedsoproep te provoceren." Ook bij die bijeenkomst plaatst Wijnants vragen. "Hij is inderdaad gepland, maar het lijkt erop dat deze gaat plaatsvinden terwijl het besluit al is genomen." Imam Elforkani doet hier niet geheimzinnig over. "We gaan het gesprek met omwonenden aan, maar zijn niet van plan om te tornen aan dit besluit. Of er moeten grote bezwaren komen op gebieden waar we echt niet aan hebben gedacht."
De Blauwe Moskee is de eerste moskee in Amsterdam die een versterkte gebedsoproep laat horen, maar niet de eerste in Nederland. Politicoloog Roemer van Oordt becijferde in 2016 dat zo'n zeven procent van de Nederlandse moskeeën zo'n oproep laat horen. De meesten beperken zich tot het middaggebed op vrijdag, een enkele moskee laat iedere dag van zich horen. De Centrum Moskee in Deventer is zo'n moskee die dagelijks een versterkte oproep via de luidspreker laat klinken. Volgens de gemeente Deventer is er de afgelopen jaren niet één klacht binnengekomen over de luidsprekerboodschappen. De overlast van het geluid is volgens een woordvoerder zo minimaal, dat het qua 'gevelbelasting' vergelijkbaar is met het geluid van een elektrische tandenborstel. Beelden: ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.