Politiek
14 mrt 2022, 16:13
Het kabinet wil voor de komende winter meer gas importeren uit andere landen en zorgen dat de voorraden goed gevuld zijn. Ook zal dit jaar waarschijnlijk toch meer gas uit de Groningse bodem worden gehaald dan geschat werd: 4,6 miljard kuub gas in plaats van 3,9 miljard kuub.
Op die manier moet Nederland voor energie minder afhankelijk worden van Rusland. "Dat is een ingewikkelde opgave die dilemma’s met zich mee brengt, waarbij we de juiste balans moeten vinden", legt minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie maandag uit. "Iedereen zal daar zijn steentje aan bij moeten dragen."
Voor de volgende winter moeten de reserves meer worden gevuld. Door de hoge prijzen is het voor bedrijven nu niet aantrekkelijk om de opslagen helemaal te vullen. Daarom wordt gewerkt aan maatregelen om te zorgen dat toch voldoende reserves worden aangelegd. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld een vulverplichting of aan het afdekken van prijsrisico's.
Daarnaast moet de capaciteit om vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) te importeten snel worden vergroot. Het kabinet overweegt daarvoor een bestaande LNG-terminal in de haven van Rotterdam uit te breiden en een drijvende LNG-opslag in de Groningse Eemshaven te installeren. Beide opties worden nog verder uitgewerkt.
Jetten verzekert dat het gasveld in Groningen alleen in beeld komt als "allerlaatste optie" en zo snel mogelijk wordt gesloten. Vanaf volgend jaar wordt er daar alleen nog gas gewonnen als reservemiddel bij een extreem koude winter of bij grote leveringsproblemen. "Maar de omstandigheden zijn echter onzeker – mede door de Russische inval in Oekraïne."
De extra gaswinning valt mee ten opzichte van een eerdere schatting, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw. Zijn voorganger Stef Blok zei begin dit jaar te vrezen dat er mogelijk 7,6 miljard kuub gas uit Groningen gehaald moest worden. Het gaat overigens om een voornemen van de regering om gaswinning tot 4,6 miljard kuub toe te staan.
Verder wil het kabinet het energieverbruik van huishoudens, bedrijven en de overheid zo snel en zo veel mogelijk terugdringen. Daarom komt er binnenkort een campagne "om de mogelijkheden van energiebesparende maatregelen en praktische tips onder de aandacht te brengen".
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.