Politiek
12 sep 2021, 22:38
Jongeren moeten voorrang krijgen op de huizen in hun eigen dorp, dat vinden ze in het Friese Warten. Jongeren uit het dorp willen daarom dat het urgentiebeleid van woningcorporaties wordt aangepast. "Het dorp gaat anders dood."
De 19-jarige Iris van de Veen wil graag in Warten blijven wonen maar vanwege de hoge huizenprijzen en de jarenlange wachttijden voor een sociale huurwoning is dat vrijwel onmogelijk. Ze ziet vrienden vertrekken naar andere omliggende dorpen. "Heel jammer. Iedereen gaat weg, omdat er geen plek is", ziet ze gebeuren.
De mensen die het dorp leefbaar houden verdwijnen zo. "Er is een jeugdsoos hier en er zijn heel veel verenigingen die iets willen organiseren, maar alles gaat stuk." Volgens Iris hebben veel mensen die met urgentie een woning toegewezen krijgen geen enkele binding met het dorp en geen behoefte om deel te nemen aan het verenigingsleven.
Samen met vrienden trok ze daarom aan de bel bij de gemeente Leeuwarden, waar Warten onder valt. Wethouder Hein de Haan zag echter geen mogelijkheden om het urgentiebeleid aan te passen. Uit onderzoek van de gemeente blijkt wel dat het probleem van krapte in veel dorpen rond de stad speelt.
"We merken ook in onze dorpen dat de woningmarkt op slot zit, er staat bijna geen woning te koop. En dit heeft effecten op de doorstroming in de dorpen", erkent een woordvoerder. "Jongvolwassenen in de dorpen die graag uit huis willen en een woning in eigen dorp zoeken krijgen minder kans dan voorheen. Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek."
Ook Tieneke Clevering van Dorpsbelangen Warten wil dat jongeren uit het dorp voorrang krijgen op huurwoningen die vrijkomen. "We snappen dat je een verantwoordelijkheid hebt, maar er moet toch een tussenoplossing kunnen komen?" Ze doelt daarmee op het feit dat huurders van buiten het dorp met urgentie een huis toegewezen krijgen in Warten.
De gemeente ontwikkelt met die reden nu nieuwbouwlocaties waar rekening wordt gehouden met mensen die niet tienduizenden euro's kunnen overbieden. Bij projecten van van twintig woningen of meer moet tenminste 15 procent bestaan uit sociale huur. "We hopen dat door doorstroming meer woningen in de dorpen te huur of te koop komen."
Verder praat Leeuwarden met woningcorporaties om te kijken of er mogelijkheden zijn om de jongeren uit de omliggende dorpen een betere toegang tot de huurwoningen in het dorp te kunnen bieden. Hier zijn echter nog geen concrete plannen over. "De ideeën die we hiervoor hebben, moeten nog verder worden uitgewerkt", aldus de woordvoerder.
Voor Iris en haar vrienden blijft het voorlopig dus hopen dat er snel een (tussen)oplossing wordt gevonden zodat zij in hun geliefde dorp Warten kunnen blijven wonen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.