Politiek
26 apr 2022, 14:20
Een vestiging van flitsbezorger Zapp in Amsterdam moet de deuren sluiten. De rechter bepaalde dinsdag dat de gemeente terecht de zogenoemde 'darkstore' mag sluiten. De gemeente stelt dat de flitsbezorgers overlast veroorzaken en de winkel in een pand zit waar volgens het bestemmingsplan geen distributiecentrum hoort.
De rechter gaat daarin mee. "Er is geen sprake van detailhandel, omdat de winkel niet toegankelijk is voor consumenten en de leefbaarheid van bewoners in de straat staat onder druk." Tijdens de zitting werd gemeld dat ongeveer tachtig klachten over de darkstore zijn ingediend, bijvoorbeeld over het af- en aanrijden van bezorgers en geluidsoverlast.
De vestiging aan de Fagelstraat in Amsterdam-West moet aanstaande donderdag de deuren sluiten. Gebeurt dat niet, dan zal de gemeente de deuren sluiten en de sloten laten vervangen.
Zapp was het niet eens met de gemeente en probeerde met deze gang naar de rechter de winkel open te houden. Dat verzoek is dus afgewezen.
De flitsbezorger laat weten erg teleurgesteld te zijn. "Vooral omdat de gemeente ons verbied om alternatieve locaties te openen terwijl we wachten op de uitkomst van de herziening van het bestemmingsplan", aldus een woordvoerder. Zapp zegt met de gemeente te willen blijven samenwerken aan een plan voor de lange termijn.
De uitspraak komt op een moment dat de bezorgdienst van ondernemer en influencer Bas Smit flink onder vuur ligt. Het Parool sprak met vier oud-medewerkers van Zapp, die spreken van seksisme en drugsmisbruik binnen het bedrijf. "Het is een gekkenhuis, bijna iedereen gebruikt drugs – bezorgers én orderpickers", zegt een voormalig orderpicker tegen de krant. "Als je de winkel binnenkomt, kan je de wiet vaak gewoon ruiken en er wordt gesnoven."
Het drugsgebruik op de werkvloer zou de manager van het bedrijf volgens de oud medewerkers "niet boeien". "Hij doet gewoon met ze mee", aldus de oud-medewerker.
Daarnaast zou er een voor vrouwen onveilig klimaat heersen binnen het bedrijf. Zo zouden mannelijke medewerkers die aan de drugs zitten seksistische opmerkingen maken richting hun vrouwelijke collega's. De vrouwen voelden zich daardoor niet op hun gemak. "Als een supervisor zoiets zei en je ging er niet in mee, dan moest je rotklusjes doen, zoals de hele voorraad tellen. Of je kreeg een slechte review", zegt een vrouwelijke medewerker.
Bas Smit laat aan de krant weten "enorm geschrokken te zijn van deze ernstige berichten. Het is niet meer dan terecht dat Zapp een volledig onderzoek is gestart. Ik weet dat Zapp de ernst van deze beschuldigingen zeer hoog opneemt en passende maatregelen zal nemen".
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.