Terug

Volg Hart van Nederland

Er komt toch wel een vangrail op plek waar Sanne en Hebe verongelukten

Er komt toch wel een vangrail op plek waar Sanne en Hebe verongelukten

Politiek

3 mei 2023, 19:16

In de nacht van woensdag 3 en donderdag 4 mei plaatst Rijkswaterstaat versneld een vangrail op de A59 bij knooppunt Empel. Vorig jaar oktober verongelukten Sanne (26) en Hebe (10) op deze plek. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wil met de maatregel de veiligheid van het knooppunt verbeteren op korte termijn.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) schrijft in antwoord op Kamervragen van de Groep Van Haga dat in de avond en nacht van woensdag op donderdag de vangrail wordt geplaatst. Er waren in deze nacht daar al werkzaamheden gepland.

Eerder werd plek als veilig genoeg gezien

Volgens Omroep Brabant zou de gemeenteraad van Den Bosch al langer aandringen op maatregelen. Op het punt van het fatale ongeluk van Sanne en Hebe zou het vaker mis zijn gegaan. Zo is afgelopen zondag ook een automobilist uit de bocht gevlogen en in het water terechtgekomen.

Uit een eerdere onderzoek zou het punt wel veilig genoeg moeten zijn, om die reden heeft De Tweede Kamer eerder tegengestemd om versneld een vangrail te plaatsen. Bij een eerstvolgend groot onderhoud zou de vangrail doorgetrokken worden. Alleen kon dit nog jaren duren.

Veiligheidsrisico's verminderen

Maar uit een nieuwe analyse van Rijkswaterstaat blijkt volgens Harbers dat "de infrastructuur een rol heeft gespeeld bij de ernst van de afloop" van het ongeval van Sanne en Hebe. Daarna zijn de vier verbindingsbogen van het knooppunt onderzocht.

"Op basis hiervan is besloten om verbetermaatregelen in alle vier de verbindingsbogen van het knooppunt Empel uit te voeren zodat de veiligheidsrisico’s sterk worden verminderd. Het gaat dan onder andere om het plaatsen van geleiderails, het aanbrengen van reflectoren en het aanbrengen van beplanting voor een betere detectie van de bocht", schrijft Harbers.

Dagenlange zoektocht

De gehandicapte Hebe werd op 17 oktober opgehaald door Sanne vanaf een dagcentrum in Raamsdonksveer. Ze waren onderweg naar Vught, maar kwamen daar nooit aan. Twee dagen later werden ze gevonden bij knooppunt Empel in de auto waarin ze reden.

Hieronder een reconstructie van de gebeurtenissen van de vermissing tot de vondst van de auto:

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.