Terug

Volg Hart van Nederland

Het is de eerste Klimaatprinsjesdag, maar het Binnenhof is leeg

Het is de eerste Klimaatprinsjesdag, maar het Binnenhof is leeg

Politiek

24 okt 2019, 07:00

Het is vorig jaar officieel vastgelegd in de wet: de vierde donderdag van oktober is voortaan Klimaatprinsjesdag. Op die manier moet de Klimaatwet worden gevierd. Maar op de eerste editie gebeurt er weinig in Den Haag. De Kamer maakte in december 2018 serieuze afspraken over deze speciale Prinsjesdag. Het idee is dat er op die dag alleen over het klimaat wordt gedebatteerd.

In de herfstvakantie

Ook berekent het Planbureau voor de Leefomgeving hoe het ervoor met de klimaatdoelstellingen, het kabinet reageert daarop met eigen stukken. Maar het is herfstvakantie op het Binnenhof en dus is de agenda van de Tweede Kamer donderdag leeg. De stukken die het Planbureau jaarlijks uitbrengt, komen pas volgende week.

Klimaatprinsjesdag pas volgend jaar

En dus wordt Klimaatprinsjesdag volgend jaar pas voor het eerst echt gevierd, erkent een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. "In het voorjaar is een koninklijk besluit uitgevaardigd waarin staat dat een paar onderdelen van de Klimaatwet per 1 januari ingaan", legt de woordvoerder uit. Ook de organisatie van de Klimaatprinsjesdag valt daar dus onder.

'Afgevoerd via de zijdeur'

Een vreemde zaak, vindt Hugo Hooijer, beleidsadviseur landbouw en klimaat bij hulporganisatie Oxfam Novib. "Het is niet zo dat er niets te doen valt op het gebied van klimaat." "In Nederland kunnen heel veel dingen beter", zegt hij. "Denk aan de gebrekkige klimaatsteun voor ontwikkelingslanden of de boerenprotesten. Dat heeft allemaal met klimaat te maken." De adviseur vindt dat de klimaatdag nu via de zijdeur wordt afgeschoven. "En dat is wel erg makkelijk.”

'We slaan ook geen Prinsjesdag over'

Het doel van de Klimaatwet is om in 2050 maar liefst 95 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. De wet werd opgesteld door zeven partijen. Niet al die partijen vinden het een probleem dat er dit jaar nog geen speciale Prinsjesdag is. GroenLinks zegt dat dit nu eenmaal zo besloten is en laat weten uit te kijken naar volgend jaar. Kamerlid Matthijs Sienot van D66 vindt het wel vreemd. "Het staat immers in de Klimaatwet. Als het over geld gaat, slaan we ook geen Prinsjesdag over." We hoeven van Sienot "niet meteen met de Groene Koets door Den Haag te rijden". "We willen de gevaarlijke opwarming van de aarde tegenhouden." Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren vindt het uitstel "tekenend" voor de huidige regering. "Dit zelfverklaarde “groenste kabinet ooit” heeft al zoveel klimaatmaatregelen vooruitgeschoven. Ondertussen is het pijnlijk zichtbaar dat Nederland die doelen absoluut niet haalt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.