Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste Kamer behandelt pandemiewet: noodzakelijk voor de een, angst voor de ander

Politiek

15 mei 2023, 09:05

De Eerste Kamer debatteert maandag en dinsdag over de pandemiewet. Volgens het kabinet noodzakelijk om snel te kunnen handelen bij een dreigende epidemie, maar critici zijn bang dat de controle wegvalt.

De pandemiewet heet eigenlijk de Wet publieke gezondheid (Wpg). Dit is een wettelijk kader dat ervoor moet zorgen dat bijvoorbeeld lockdowns makkelijker kunnen worden opgelegd als er weer een pandemie dreigt, mits dat wordt goedgekeurd.

Voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar

In het wetsvoorstel staat dat de verspreiding van dergelijke infectieziekten "een gevaar oplevert" voor de volksgezondheid. Daarom vindt het kabinet het noodzakelijk om bij een volgende epidemie snel te kunnen handelen "en maatregelen te kunnen nemen om de verspreiding te voorkomen".

In de praktijk moet het zo werken dat als een infectieziekte onder een urgente categorie valt, er een wetsvoorstel wordt gemaakt om de bestrijding van die ziekte via de Wpg te regelen. Als dat wordt goedgekeurd, is er geen noodverordening of spoedwet meer nodig, zoals tijdens de coronacrisis het geval was.

Forum voor Democratie is bang dat met de wet "onze vrijheid voorgoed slechts voorwaardelijk" is. Een petitie van de partij om de wet tegen te houden is meer dan 133.000 keer getekend. Eerder vertelden drie Nederlanders al aan Hart van Nederland waarom ze tegen de pandemiewet zijn.

De Rotterdamse ondernemer Tjeerd Langstraat bijvoorbeeld. Hij raakte een groot deel van zijn inkomen kwijt door coronamaatregelen en zit nog steeds met schulden. "Bijna 9000 euro aan overheidssteun moet ik nog terugbetalen. Mijn huis ben ik kwijt."

Bekijk hieronder een terugblik van hoe de coronapandemie zich ontwikkelde:

Drie jaar corona in Nederland
1:56
Drie jaar corona in Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.