Politiek
21 nov 2017, 19:21
Ze zijn harder nodig dan ooit: de invalkrachten in het basisonderwijs - en dat blijkt uit de harde cijfers. Een op de tien leerlingen is in 2016 naar huis gestuurd omdat er geen vervanging kon worden gevonden voor een zieke leerkracht. Die conclusie wordt getrokken uit onderzoek van het Vervangingsfonds, dat deze week 25 jaar bestaat. 75 procent van alle basisschoolleerlingen hebben dit schooljaar een keer of vaker een vervanger voor de klas gehad. Het fonds wil de gelegenheid van hun verjaardag aangrijpen om een ode te brengen aan de invalkracht, want het is vaak moeilijk en ondankbaar werk. Bovendien kampen ze met de nadelen van de flexwet, die werknemers sneller aan een vaste baan moet helpen, maar waardoor het niet mogelijk is om vaker dan drie keer voor dezelfde opdrachtgever in te vallen. Het zorgt ervoor dat scholen zich in allerlei bochten moeten wringen om toegang te krijgen tot een poule aan invalkrachten, want niemand wil dat een klas leerlingen naar huis moet worden gestuurd. Zo ook Tanja Suiker, die al 12,5 jaar invalkracht is. Nu geeft ze les aan groep 5 en 6 op basisschool De Klipper in Hoorn. Voor nu heeft ze tot maart werk, daarna zal ze op zoek moeten naar een andere opdrachtgever omdat ze niet opnieuw een tijdelijk contract mag.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.