Terug

Volg Hart van Nederland

Doetinchem wil asielzoekers en woningzoekenden op één plek onderbrengen

Politiek

30 mei 2023, 13:19

In een unieke poging om een dubbelprobleem aan te pakken, stelt de gemeente Doetinchem voor om een woongemeenschap op te zetten waar zowel asielzoekers als woningzoekenden samen kunnen wonen. De gemeente heeft een locatie in gedachten naast het station en het politiebureau aan de Hamburgerbroeklaan.

Volgens de plannen zouden er 150 asielzoekers en 150 woningzoekenden in de nieuwe gemeenschap komen te wonen. De gemeente Doetinchem ziet dit als een uniek plan voor Nederland, waarbij mensen niet alleen naast elkaar maar ook mét elkaar zullen wonen.

"Deze plek is goed omdat het dicht bij openbaar vervoer, werkgelegenheid, winkels en scholen ligt", zei wethouder Ingrid Lambregts in een verklaring. Het plan wacht nog op goedkeuring van de gemeenteraad.

Tekort aan opvanglocaties

Nederland kampt momenteel met een tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Dit wordt mede veroorzaakt doordat veel statushouders - vluchtelingen die officieel toestemming hebben gekregen om in Nederland te blijven - nog steeds in asielzoekerscentra verblijven. Dit komt doordat er voor hen nog geen nieuwe woonruimte beschikbaar is, gezien de algemene woningnood in het land.

Bekijk ook hoe Alkmaarse woningzoekenden afgelopen zomer om chalets bestemd voor vluchtelingen besloten te kraken:

Chalets voor vluchtelingen gekraakt door woningzoekende woonwagenbewoners
2:08
Chalets voor vluchtelingen gekraakt door woningzoekende woonwagenbewoners

Gemeenten zijn vaak terughoudend om deze statushouders te helpen, aangezien er ook onder hun eigen inwoners veel vraag is naar woningen. De situatie in Doetinchem weerspiegelt deze nationale trend.

Oplossing

Volgens de gemeente Doetinchem biedt de voorgestelde woongemeenschap echter een oplossing voor beide problemen. "We krijgen meer woningen voor woningzoekenden. Én we krijgen een permanente plek voor het opvangen van asielzoekers die past bij de grootte van Doetinchem," aldus de gemeente. Als dit initiatief succesvol is, kan het dienen als een model voor andere gemeenten in Nederland die met vergelijkbare uitdagingen kampen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt het plan van Doetinchem toe te juichen. "We kijken graag samen met andere partners naar nieuwe mogelijkheden voor flexibele huisvesting, ook voor andere doelgroepen. Dit levert ook mooie kansen op voor asielzoekers om in de regio al te starten met hun integratie in de Nederlandse samenleving", verklaart bestuurslid Joeri Kapteijns.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.