Terug

Volg Hart van Nederland

'Dodenweg' N50 kost opnieuw drie levens, waarom wordt er niks aan gedaan?

Politiek

3 nov 2022, 23:01

De N50 bij Kampen eiste woensdagavond het tiende, elfde en twaalfde dodelijke slachtoffer in acht jaar. Al jaren wordt er door de Tweede Kamer en burgemeesters van de stad gesmeekt om een oplossing, die er maar niet komt.

Het gekke? Die oplossing is er al: het verbreden van de weg. In 2016 besloot een meerderheid van de Tweede Kamer dat de weg verbreed moest worden, maar nadat die verbreding eerst een paar keer werd uitgesteld, riep de stikstofrechter de plannen een halt toe.

Genadeloos

Voor de bewoners van Kampen is de N50 als een monster dat net buiten de stadsmuren lurkt, op zoek naar nieuwe slachtoffers. Burgemeester Sander de Rouwe zei eerder tegen RTV Oost dat hulpverleners niet meer naar de ongelukken toe willen omdat ze bang zijn dat ze dierbaren zullen vinden. Op twitter uitte hij zijn frustratie na het laatste ongeluk.

"Opnieuw worden we wakker met een zeer heftig ongeval op de N50. Opnieuw gaat ons medeleven uit naar allen die zo geraakt zijn. Opnieuw worden onze hulpverleners geconfronteerd met groot leed. Hoe lang moeten we nog wachten op wegaanpassing van deze genadeloze weg?"

Waarom is de N50 zo gevaarlijk?

Dat de N50 zo gevaarlijk is, komt vooral doordat de weg de gemiddelde drukte die het te verduren krijgt, helemaal niet aankan. Er moet veel in- en uitgevoegd worden en er is geen middengeleider tussen de rijstroken, waar auto's even kunnen wachten om over te steken. Daarom wil de Kamer dat de weg verbreed wordt.

Het ministerie van infrastructuur en waterstaat stelde in juni 2022, na het dodelijke ongeluk in april, dat de weg verbreed zal worden en dat er tijdelijke maatregelen komen, zoals het aanpassen van de maximum snelheid naar 80 kilometer per uur en het plaatsen van een fysieke rijbaanscheiding om frontale botsingen te voorkomen.

Dat kon echter niet voorkomen dat er deze week opnieuw dodelijke slachtoffers vielen. Wanneer de weg verbreed wordt, is nog niet duidelijk. Daarvoor moet eerst berekend worden welk effect de bouw van de weg op de natuur heeft.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.