Terug

Volg Hart van Nederland

Deze Tweebosbuurt-bewoners willen niet weg: 'We moeten niks'

Politiek

11 aug 2019, 22:41

Woensdag dient één van de rechtszaken die woningcorporatie Vestia aanspant tegen bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt. Ze moeten hun huizen uit omdat de buurt wordt gesloopt, maar ze weigeren te vertrekken. Eén van die ‘weigeraars’ is mevrouw Grarda Pelger (80). Ze is geboren in de Tweebosbuurt en haar hele familie groeide op in het huis waar ze nu al sinds haar zesde woont. “Eigenlijk moet ik verhuizen, maar ik ga niet. Ik blijf zitten waar ik zit, ik ben hier geboren en er mankeert niks, aan het hele huis niet”, zegt Grarda. “Ik heb helemaal geen problemen, helemaal niets. Dus waarom zouden ze gaan slopen?” Lees ook: Woensdag rechtszaak Vestia tegen bewoners Rotterdamse Tweebosbuurt: 'Ik ga hier niet weg'

'Weten niet hoe het uit gaat pakken'

Ongeveer tien bewoners moeten woensdag voorkomen. Grarda volgt de zaak op de voet. “We weten niet hoe het uit gaat pakken. Dus het is een grote verrassing. Wat wordt het volgende week? Komt het aan onze kant goed, of slaat het over naar de andere kant?” Ook Henk Woldendorp en zijn vrouw Lies hebben lang gevochten tegen het besluit van de woningcorporatie. Maar zijn gezondheid lijdt ernstig onder de stress die het gevecht met zich meebrengt. “Uit het niets krijg je dan te horen: we gaan je slopen”, zegt Henk, die sinds 1980 in de wijk woont. “Als ik niet lekker ben, dan wordt er gekookt, er worden boodschappen gedaan. Waar vind je dat nog?”

Drie keer een beroerte

Tot december was Henk in strijd met Vestia, daarna gaf hij het op. “Ik heb binnen veertien maanden drie keer een beroerte gehad. En in december kwam ik bij de internist en die zei: ‘meneer Woldendorp, stoppen met die handel, want dit gaat fout’. Mijn laatste twee beroertes zijn volledig te wijten aan het feit dat ik een te hoge bloeddruk heb door de stress en de spanning. Ik kan niet meer, ik ben op, helemaal op.” Henk en Lies verhuizen deze maand. Edwin Dobber (49) is geboren en getogen in de Tweebosbuurt en erg actief in zijn strijd tegen de plannen van Vestia. Zo verspreidt hij een zelf geschreven nieuwsbrief in de buurt en hangt hij spandoeken op. “We zijn naar Vestia geweest met een drumband, we zijn bij het stadhuis geweest”, zegt Edwin.

'We moeten niks'

“Ik ben geen ja-knikker zoals een heleboel mensen. Want ze zeggen: ‘oh, we moeten’. Nee, we moeten niks. We moeten blijven zitten, ademhalen en eten, anders ga ik dood”, zegt Edwin “Het gevoel dat overheerst is dat wij gewoon weggejaagd worden uit de wijk waar we al zo lang wonen. Begin januari moet het leeg zijn en wij zeggen: dat gaat ze niet lukken. Wij blijven hier gewoon zitten.” Edwin zal woensdag, net als een aantal andere buurtbewoners, in de Rottterdamse rechtbank zijn om de gedaagde bewoners een hart onder de riem te steken. Twee weken na de zitting wordt de uitspraak verwacht, dus het blijft nog even spannend voor de bewoners van de Tweebosbuurt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.