Terug

Volg Hart van Nederland

Demonstraties langs route rijtoer Prinsjesdag, meerdere aanhoudingen

Politiek

19 sep 2023, 14:02

Voor velen komt het niet meer als verrassing dat er op Prinsjesdag demonstraten staan langs de route van de Koninklijke Rijtoer. Deze Prinsjesdag werd het koninklijke gezelschap in de glazen koets uitgefloten. Ook zijn er langs de route een aantal mensen gearresteerd. Mogelijk gaat ook dit om demonstranten.

Op onder andere de Haagse Kneuterdijk hebben toeschouwers hard gefloten en gejoeld toen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje passeerden in de glazen koets. Ook waren er omgekeerde Nederlandse vlaggen gezien.

Aanhoudingen

Op de hoek van de Heulstraat en de Kneuterdijk, niet ver van Paleis Noordeinde, werd voordat de rijtour begon een man aangehouden. De arrestant zei dat hij een eenmansdemonstratie hield.

Mensen met omgekeerde Nederlandse vlaggen werden in een zijstraat van het Lange Voorhout staande gehouden.

Tevens in de buurt van Paleis Noordeinde werden ook een man en vrouw aangehouden. Daarnaast werd er ook een groep mensen omsingeld. Deze zeven personen droegen allemaal een witte jas met daarop het logo van de organisatie Samen Voor Nederland. Deze groep demonstreert regelmatig tegen het beleid van de overheid.

Exctinction Rebellion

Niet alleen langs de route zijn demonstranten aangehouden. Ook bij de protesten van Extinction Rebellion op de A12 stond Prinsjesdag centraal. Met borden waarop onder andere 'Prinsjesdag 2020: 40 miljard aan fossiele subsidies, stop ermee' blokkeerden zij ook dinsdag de A12. Rond 13:00 begon de politie met het uitdelen van de eerste vorderingen.

Dit is niet voor het eerst dat een Prinsjesdag onrustig verliep dankzij demonstraties en protesten. In 2022 werden de leden van het Koninklijk Huis voor het eerst uitgejoeld door demonstranten tijdens de balkonscène.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.