Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden demonstreren bij Krimpens gemeentehuis om anti-homo-uitspraken dominee

Honderden demonstreren bij Krimpens gemeentehuis om anti-homo-uitspraken dominee

Politiek

6 mrt 2021, 17:59

Er is opnieuw ophef ontstaan over de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Eerder liet de kerk tweehonderd kerkgangers toe in coronatijd, nu blijkt de dominee homoseksuelen te willen uitbannen. Dit tot grote ongenoegen van veel Krimpenaren.

Zaterdagmiddag zijn zo'n driehonderd mensen met regenboogvlaggen naar het gemeentehuis in Krimpen aan den IJssel afgereisd. Ze protesteren tegen het uitsluiten van homoseksuelen in de Mieraskerk in de stad. Bij het vreedzame protest zijn veel agenten aanwezig, waaronder 'Roze in Blauw', de LHBTI-afdeling van de politie.

Burgemeester Martijn Vroom was ook aanwezig om brieven van de demonstranten in ontvangst te nemen. Daarin staat dat de burgemeester in actie moet komen voor de LHBTI'ers in de gemeenschap. Hij gaat de brieven lezen, maar neemt verder geen afstand van de uitspraken van de dominee.

Uitbannen

De uitspraken van dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk zijn niet nieuw, maar liggen dankzij een recente aflevering van YouTube-programma BOOS wederom onder een vergrootglas. In een vertrouwelijke, maar uitgelekte brief die de predikant in maart vorig jaar aan de gemeente Krimpen aan den IJssel stuurde, schreef hij onder meer dat "roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen" moeten worden uitgebannen.

Volgens Leon Houtzager, oud-inwoner van Krimpen, zegt de predikant daarmee dat homoseksuelen moeten worden uitgebannen. Houtzager deed aangifte tegen de dominee van de Mieraskerk, die valt onder de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

Grondwet

In de BOOS-aflevering blijkt dat het OM tot op heden niets met die aangifte heeft kunnen doen. Normaal zouden de uitlatingen van dominee Kort geschaard kunnen worden onder groepsbelediging of discriminatie. Nu gaat die vlieger niet op, omdat hij ze volgens het OM deed vanwege zijn geloofsovertuiging. En dan treedt Artikel 6 van de grondwet in werking, de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.

Houtzager wil graag het gesprek aangaan met de predikant, maar dat lijkt vooralsnog niet te regelen. In BOOS deed presentator Tim Hofman de oproep aan kijkers om de predikant brieven te sturen. En die zijn er gestuurd ook. "Ik heb er al heel veel gehad. Het plan is om deze uit te printen en door de brievenbus van de kerk te gooien", stelt Houtzager tegen Hart van Nederland.

Stille meerderheid mobiliseren

Dat doet hij niet alleen, maar met steun van het COC Rotterdam. Voorzitter Arjan Beune: "Iemand overtuigen van een ander standpunt is niet makkelijk, maar we hopen zo wel de stille meerderheid te mobiliseren om hier tegenin te gaan. Dat zou heel fijn zijn."

Beune meent dat veel mensen die actief hun geloof belijden, niet achter dit soort uitspraken zoals die van dominee Kort staan. "Dit is geen hetze tegen deze dominee", benadrukt hij. "Er zijn zoveel meer plekken in Nederland waar dit soort zaken spelen."

De gemeente Krimpen aan den IJssel laat aan Hart van Nederland weten dat het niet aan de gemeente is om inhoudelijk op de brief van de dominee in te gaan. Wel zegt een woordvoerder dat de gemeente een inclusieve samenleving is waar iedereen welkom is. Bovendien vindt de gemeente het belangrijk om met inwoners in gesprek te gaan hoe zij inclusiviteit al dan niet ervaren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.