Terug

Volg Hart van Nederland

Demissionair minister Blok: 'Teleurstelling bij de Groningers is begrijpelijk'

Politiek

7 jan 2022, 18:17

Demissionair minister Blok snapt de teleurstelling die er bij de Groningers heerst, maar volgens hem heeft het de overheid geen andere keus om dit gasjaar meer gas naar boven te halen. In plaats van 3,9 miljard kuub gas verwacht het ministerie maximaal 7,6 miljard kuub gas nodig te hebben. "Ik snap dat het vervelend nieuws is voor de mensen in Groningen."

Blok liet donderdag weten dat er voor dit gasjaar ongeveer twee keer meer gas nodig is uit de Groningse bodem dan eerder werd gedacht. De voorspelling heeft onder meer te maken met de vertraging van de bouw van een stikstoffabriek in Nederland. Die moet gas uit het buitenland omzetten naar gas dat geschikt is voor Nederlandse huishoudens. De vertraging werd eind vorig jaar bekend, de berekeningen over de gevolgen daarvan zijn "net bekend", aldus Blok. Ook is er vanuit Duitsland een hogere vraag naar Nederlands gas.

De demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat vertelt dat er berekeningen worden gedaan om te kijken wat de gevolgen zijn. "Het niveau van de gaswinning is nog laag, waardoor we niet weten wat de gevolgen zijn."

'Opbrengst extra gaswinning moet naar regio'

De provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten in die regio vinden dat de opbrengst van verhoogde gaswinning in het Groningenveld ten goede moet komen aan het getroffen gebied. Dat schrijft gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens hen in een brief aan demissionair minister Stef Blok.

Daarmee schaadt het kabinet het vertrouwen, betoogt Van Dekken. "Deze ernstige miscalculatie is onacceptabel en leidt tot emotionele reacties onder onze inwoners. Het gaat immers over hun veiligheid. Wij willen benadrukken dat wij niet akkoord kunnen gaan met het geschetste scenario en we verzoeken u dringend om alsnog alternatieven te onderzoeken."

Blok wil niet meer reageren op de oproep van Van Dekken: "Ik vind het niet zuiver om zo’n grote beslissing op de laatste dag van het kabinet te nemen."

'Dit is een keiharde afrekening'

Met de teleurstelling van Blok zijn de Groningse inwoners alles behalve geholpen. Volgens advocaat Jan Spanjaard is dit "een keiharde afrekening dat schadevergoeding betalen aantrekkelijker is dan Duitsland geen gas te geven". Hiermee doelt Spanjaard erop dat de staat schadeplichtig is als zij geen maatregelen treffen om aardbevingsrisico in Groningen te voorkomen.

"Je zou maar ik Groningen worden en dit nieuws horen, in plaats van afschalen wordt er dit jaar meer gas uit de bodem gehaald, daar schrik je dan wel even van", zegt Spanjaard. Toch is het wel iets wat het kabinet mag doen. "Ze hebben afspraken en een afschalingsplan gemaakt en volgens die afspraken mogen zij dit gasjaar nog 13 miljard kuub gas uit de bodem halen in Groningen. En met die 7.6 miljard kuub blijven zij daar nog flink onder. Dit gasjaar, dat loopt van oktober 2021 tot en met september 2022, is het laatste ‘normale’ gasjaar. De afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld ligt volgens de overheid nog steeds op schema.

Weinig kans bij de rechter

Volgens Spanjaard zouden de Groningers juridisch weinig kans maken om hun gelijk te halen, naast dat zo'n zaak jaren kan duren kunnen zij in het beste geval iets meer schade vergoeding krijgen. In de tussentijd er gewoon door worden gegaan met het naar boven halen van gas, met alle bekende gevolgen van dien.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.