Terug

Volg Hart van Nederland

Nog een D66'er die opstapt: zorgminister Kuipers stopt voor baan in buitenland

Nog een D66'er die opstapt: zorgminister Kuipers stopt voor baan in buitenland

Politiek

10 jan 2024, 16:39

Demissionair zorgminister Ernst Kuipers heeft per direct ontslag genomen. Dat meldt hij in een brief. Hij verlaat voortijdig het kabinet omdat "ik een functie in het buitenland ga vervullen waaraan een bepaalde ingangstermijn is gekoppeld. Daarover kan ik helaas later pas meer duidelijkheid geven", aldus de bewindsman.

Voorlopig neemt minister voor Langdurige Zorg Conny Helder (VVD) zijn taken over.

Stoelendans bij D66

Kuipers is de derde D66-bewindspersoon die in korte tijd het kabinet verlaat. Eind vorig jaar kondigde Sigrid Kaag haar vertrek aan als minister van Financiën omdat ze voor de Verenigde Naties de wederopbouw van Gaza gaat coördineren. Steven van Weyenberg neemt de taken over van Kaag.

Van Weyenberg was tot december Kamerlid voor D66 en binnen zijn fractie één van de financiële experts. Na het vertrek van Gunay Uslu naar resorganisatie Corendon vorige maand, werd Van Weyenberg benoemd tot staatssecretaris van Cultuur en Media. Nu verschuift hij dus alweer van stoel.

De voormalige Groningse gedeputeerde Fleur Gräper (D66) wordt de nieuwe (demissionaire) staatssecretaris voor Cultuur en Media en neemt het stokje weer over van Van Weyenberg.

Sigrid Kaag over einde lijsttrekkerschap: 'Wilde het niet nogmaals vragen van gezin'
2:24
Sigrid Kaag over einde lijsttrekkerschap: 'Wilde het niet nogmaals vragen van gezin'

Lof voor Kuipers

"Ik dank hem voor de fijne samenwerking en voor zijn grote inzet voor de zorgsector in de afgelopen jaren en ik wens hem alle succes voor de toekomst", zegt Mark Rutte op het sociale medium X over het vertrek van Kuipers.

De demissionair premier bevestigt ook de eerder uitgelekte berichten dat Steven van Weyenberg stopt als staatssecretaris voor Cultuur en Media om minister van Financiën te worden en dat Fleur Gräper (beiden D66) in zijn plaats komt.

"Mede door jouw ambitieuze agenda zijn stappen gezet naar betere patiëntenzorg en gaan professionals weer met meer plezier naar hun werk", twittert D66-leider Rob Jetten na het bericht dat zijn partijgenoot ermee stopt.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.