Terug

Volg Hart van Nederland

D66-leider Kaag heeft spijt: wachten in MeToo-zaak verre van ideaal

D66-leider Kaag heeft spijt: wachten in MeToo-zaak verre van ideaal

Politiek

21 apr 2022, 14:27

D66-leider Sigrid Kaag heeft spijt betuigd in de zaak van grensoverschrijdend gedrag in haar partij door prominent oud-partijlid Frans van Drimmelen. Aan deze zaak hadden eerder consequenties moeten worden verbonden, zei ze op een persconferentie over de kwestie.

Kaag zei verder dat ze liever eerder naar buiten was getreden. "Het wachten was verre van ideaal." Ze wilde echter het onderzoek van het bestuur afwachten, want ze achtte "grondigheid, zorgvuldigheid en degelijkheid" van het grootste belang in deze zaak. Van Drimmelen zegde deze week onder druk van het bestuur zijn lidmaatschap op.

Voorzitter door het stof

D66-voorzitter Victor Everhardt gaat door het stof voor de manier waarop het partijbestuur is omgegaan met de conclusies van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van een prominent partijlid. Hij maakte excuses aan het slachtoffer van de MeToo-zaak, en aan de leden van zijn partij.

Everhardt erkent nu dat wel degelijk sprake was van grensoverschrijdend gedrag door partijstrateeg Frans van Drimmelen jegens een vrouwelijke collega, en dat daartegen had moeten worden opgetreden. Hij rekent het ook zichzelf aan dat dit niet is gebeurd. "Dat spijt mij zeer".

D66 is er volgens Everhardt niet in geslaagd het slachtoffer "een veilige werkomgeving" te bieden. "Alles wat zich afgelopen week heeft afgespeeld moet voor haar bijzonder moeilijk zijn geweest." Maar dat geldt volgens de partijvoorzitter ook voor de leden, van lokale politici tot vrijwilligers.

Geen nieuw onderzoek

Het partijbestuur trekt het zich zeer aan dat de vrouw onvoldoende in bescherming is genomen. Doordat D66 Van Drimmelen liet aanblijven als voorzitter van de talentencommissie, kwam zij hem keer op keer opnieuw tegen. Ook rond het verschijnen van het onderzoeksrapport over de kwestie vorig jaar heeft het bestuur "geen juiste inschatting gemaakt".

D66 ziet geen aanleiding voor een nieuw onderzoek, zegt de voorzitter. Hij benadrukt dat de partij al veel stappen heeft gezet om voor een veiligere verenigingscultuur te zorgen. De partijleden krijgen nog de gelegenheid om over de kwestie in gesprek te gaan. Daarvoor wordt in het weekeinde van 13 mei een ledenbijeenkomst gehouden.

ANP

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.