Terug

Volg Hart van Nederland

Cruiseschip in Rotterdam moet onderdak bieden aan 1.500 statushouders

Politiek

22 juni 2023, 17:31

Rotterdam krijgt een locatie waar statushouders worden opgevangen, voordat ze door kunnen stromen naar een eigen woning. Maximaal 1.500 mensen kunnen tijdelijk terecht op een ferry in de Merwehaven, in Rotterdam-West. De 'tijdelijke doorstroomlocatie' is vanaf 1 juli beschikbaar, aldus de gemeente. De boot blijft er voorlopig anderhalf jaar aangemeerd.

Statushouders zijn erkend als vluchteling en mogen dus in Nederland blijven. Zij kunnen het asielzoekerscentrum verruilen voor een gewone woning. Maar door de woningnood zijn er niet genoeg woningen voor ze. Noodgedwongen blijven ze in het asielzoekerscentrum, waar ze niet kunnen plaatsmaken voor nieuwe asielzoekers. Daardoor loopt de opvang vast.

Elke gemeente krijgt van het Rijk opdracht om een bepaald aantal statushouders op te vangen. De gemeente Rotterdam zegt dat zij daar de afgelopen jaren steeds aan kon voldoen, maar omdat de vluchtelingstroom de afgelopen tijd zo toegenomen zouden de beschikbare vrijgekomen woningen allemaal vergeven worden aan de statushouders. "Dat vinden wij ongewenst. De beschikbare woningen om aan de vraag naar huisvesting van starters en statushouders te voldoen, zijn onvoldoende", zegt de Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar. "Vandaar de ferry als noodoplossing."

Geen asielzoekerscentrum

Op het schip is plek voor duizend statushouders die in Rotterdam moeten komen wonen. Ook ongeveer vijfhonderd aanstaande inwoners van andere gemeenten in de regio kunnen er terecht. In ruil daarvoor gaan volgens de gemeente de plannen voor een asielzoekerscentrum in Barendrecht niet door. Dat complex zou aan de grens met Rotterdam komen, niet ver van achterstandswijk Lombardijen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.