Politiek
31 mrt 2021, 06:13
Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat vanaf vandaag wel een uur later in vanwege de zomertijd. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 7.684, dat zijn er 1.800 meer dan op dinsdag
Tussen 23 maart en 29 maart testte 8,6 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.334, dat zijn er 76 minder dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 681, dat is er 1 minder dan op dinsdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op woensdag: 29, er zijn tot nu toe 16.538 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 2.505.283 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Vanaf dinsdag worden ook 73- en 74-jarigen door de GGD uitgenodigd om zich aan te melden voor een coronavaccinatie. Het gaat om mensen die zijn geboren in 1947 of 1948.
Volgens de GGD GHOR gaat het om een groep van ongeveer 390.000 mensen. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech. De GGD vraagt mensen zo snel mogelijk nadat ze de brief hebben ontvangen een afspraak in te plannen.
Op de planning van de overheid staat dat ook 70- tot 72-jarigen zich begin april kunnen laten inenten, maar wanneer precies is afhankelijk van hoe snel er wordt gevaccineerd.
Momenteel zijn er ruim 2,5 miljoen prikken gezet, meldt het coronadashboard van de overheid. Voor deze week staan er 514.015 gepland.
De Sionkerk in Urk stelt de kerk dit weekend rond Goede Vrijdag en Pasen niet open voor alle leden, maar verdeelt de kerkgangers in twee groepen. Een woordvoerder van de kerk bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Flevoland. De kerkgemeente doet dit omdat er "signalen vanuit de overheid waren dat de veiligheid van de gemeenteleden niet voldoende kon worden gewaarborgd". De woordvoerder zegt dat hij niet weet wat de overheid hiermee bedoelt. "Dat is aan hen."
De maatregel komt na een week waarin er veel is gebeurd rond de kerk, die in weerwil van de corona-adviezen het gebouw openstelde voor veel mensen. Zondag liep het bij de ochtenddienst uit de hand. Een verslaggever werd geslagen en aangereden door kerkgangers. De gemeente zegt dit komend weekend te willen voorkomen, onder meer door de kerkgangers in twee groepen op te splitsen. "We willen dat de toon anders wordt."
De Sionkerk op Urk gaat toch minder mensen toelaten bij een kerkdienst. Vanaf komend paasweekeinde worden de diensten in tweeën gesplitst zodat er per dienst minder bezoekers in de kerk aanwezig zijn, meldt Omroep Flevoland.
"We willen dat bezoekers rustig naar een dienst kunnen komen, zonder dat ze lastiggevallen worden", zegt secretaris Van Haaften. "Er zijn signalen dat de gebeurtenissen van afgelopen zondag zich kunnen herhalen en dat willen we niet".
De kerk heeft geen spijt van de eerdere beslissing om de deuren van de kerk weer volledig te openen en de coronaregels los te laten. "De geestelijke nood om tot die stap te komen blijft gelijk", zegt Van Haaften.
Om snel van de voorraad AstraZeneca-vaccins af te komen, kunnen eventueel extra groepen worden uitgenodigd voor de prik. Dat zegt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR, de koepelorganisatie van GGD's tegen de NOS.
"Die beschikbare vaccins moeten gewoon zo snel mogelijk worden gezet", zegt Rouvoet. "Als wij daar een extra rol in kunnen spelen, dan doen we dat graag. Niemand heeft er een belang bij als vaccins nodeloos op de plank blijven liggen."
De GGD kan zelf niet beslissen over het toevoegen van nieuwe groepen. De beslissing om bijvoorbeeld de 59-jarigen of de mensen van 65 tot 74 jaar eerder dan gepland uit te nodigen voor de coronavaccinatie, is aan het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM.
"Ik hoop dat het ministerie en het RIVM zo snel mogelijk afspraken maken over welke groepen voor de voorraad AstraZeneca in aanmerking komen en de uitnodigingen gaan versturen. Wij kunnen die prikken dan gaan zetten", zegt Rouvoet.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ziet nog altijd geen bewijs voor een verband tussen zeldzame bloedproblemen en het coronavaccin van AstraZeneca. Het veiligheidscomité van de Europese toezichthouder heeft woensdag gesproken over meldingen van bloedstollingen (trombose) en een tekort aan bloedplaatjes bij een heel klein deel van de mensen die de prik hebben gekregen. Tot nog toe zien de deskundigen geen oorzakelijk verband, maar ze houden het wel voor mogelijk. Het onderzoek gaat door.
Het veiligheidscomité ziet ook geen duidelijke risicofactoren, zoals leeftijd of geslacht. De Duitse regering denkt dat die er misschien wel zijn en heeft daarom uit voorzorg besloten het vaccin alleen nog te geven aan mensen van 60 jaar en ouder.
Zeldzame meldingen over ernstige bloedproblemen die in Duitsland zijn binnengekomen, hebben vooral betrekking op vrouwen onder de 60 jaar. Het veiligheidscomité van EMA, dat alle meldingen uit heel de EU beoordeelt, ziet echter geen lijn die erop duidt dat vrouwen meer risico lopen. Hetzelfde geldt voor mensen met een voorgeschiedenis van trombose, zo luidt de voorlopige inschatting.
De zelftest voor corona is over enkele dagen in de meeste apotheken verkrijgbaar. Veel apotheken wachten nog op hun bestelling, blijkt uit een rondgang van het ANP langs grote apotheekketens. Naar de zelftests, die 8,95 euro kosten, is veel vraag, melden apotheken.
Woensdag kocht coronaminister Hugo de Jonge de eerste zelftest in een Haagse apotheek. Maar die apotheek blijkt eerder een uitzondering dan de regel, zegt een woordvoerder van geneesmiddelendistributiebedrijf Alliance Healthcare, waar bijna 200 apotheken aan zijn verbonden. "Het ministerie is erg vlot geweest. Wij verwachten onze levering over een of twee dagen." BENU, de grootste apotheekketen van Nederland, verwacht de zelftests binnen dezelfde termijn.
Het ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week twee tests versneld goed waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het gaat om antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 7684 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een woensdag is dat het hoogste aantal sinds 30 december. Vorige week woensdag kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7569 meldingen van positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen zijn 51.938 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7420 per dag, het hoogste niveau sinds 9 januari.
Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de Maasstad testten 399 inwoners positief. In Amsterdam kwamen 303 besmettingen aan het licht en in Den Haag 243. Daarna volgen Tilburg (164) en Utrecht (155).
Een adviescommissie van wetenschappers gaat onderzoeken hoe Nederland zich beter kan voorbereiden op toekomstige uitbraken van infectieziekten. De commissie is in het leven geroepen door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Een belangrijke vraag voor de leden is hoe nadelige maatschappelijke effecten van een uitbraak in het vervolg beperkt kunnen worden.
"Tijdens de coronapandemie werd duidelijk hoe hard beleidsmakers wetenschappelijke kennis nodig hebben", schetst de KNAW. "Maar de beschikbare kennis en draaiboeken bleken vaak ontoereikend. Onder wetenschappers rees daarom de vraag: welke lessen kunnen we trekken?"
De KNAW-adviescommissie heeft de naam Pandemic Preparedness Plan gekregen. De deskundigen gaan "vanuit een brede wetenschappelijke blik" bekijken welke maatregelen en investeringen nodig zijn om Nederland beter door een eventuele volgende pandemie te loodsen. Ze gaan daarover in gesprek met experts en organisaties.
Aandachtspunten worden de capaciteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg, de "gedecentraliseerde inrichting" van die zorg, de "maatschappelijke weerbaarheid" van ons land en innovaties die deze weerbaarheid kunnen vergroten. Met weerbaarheid bedoelt de KNAW onder meer de veerkracht van de economie, het onderwijs en de grondrechten van burgers.
Hoogleraar empirische sociologie Pearl Dykstra van de Erasmus Universiteit Rotterdam is voorzitter van de adviescommissie. Zij droeg eerder al bij aan een Europees advies over de paraatheid voor toekomstige pandemieën.
Het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) spreekt woensdagmiddag weer over de mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. Een woordvoerster van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat zelf ook meedoet aan de vergadering, laat weten dat ook de meldingen uit Duitsland daar aan de orde zullen komen.
Voor de Duitse regering waren meldingen over uiterst zeldzame, maar ernstige bloedproblemen reden om het vaccin niet meer aan mensen onder de 60 jaar te geven. Bij de medische autoriteiten in het land zijn 31 meldingen binnengekomen over trombose in de hersenen in de periode na een prik met AstraZeneca. In vrijwel alle gevallen ging het om vrouwen onder de 60 jaar. Of het vaccin echt de oorzaak is staat niet vast, maar de Duitse regering geeft de vaccins uit voorzorg alleen nog aan mensen boven de 60 jaar.
De Nederlandse autoriteiten hebben herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat de oordelen van EMA hier bepalend zijn voor de besluitvorming. In veiligheidscomité PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) zitten afgevaardigden van alle EU-lidstaten. Het is op voorhand niet duidelijk of de bijeenkomst al tot conclusies zal leiden.
EMA vindt tot nog toe dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin zwaarder wegen dan de nadelen. Er zijn meer meldingen gedaan over trombose en een tekort aan bloedplaatjes na de prik met AstraZeneca, maar die zijn heel zeldzaam en een verband met het vaccin is vooralsnog niet aangetoond.
Frankrijk ging Duitsland voor met een leeftijdsbeperking. In dat land worden alleen mensen van 55 jaar en ouder geprikt met het bewuste vaccin.
Het verbod op passagiersvluchten vanuit Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en enkele landen in Midden-Amerika wordt verlengd tot 15 april. Dat meldt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).
Het kabinet stelde het vliegverbod van en naar deze landen in januari in. Daarmee wil het voorkomen voorkomen dat extra besmettelijke varianten van het coronavirus die daar zijn ontstaan, zich naar Nederland kunnen verspreiden.
Aanvankelijk werden ook passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk geweerd. Maar dat verbod werd eerder deze maand opgeheven, omdat de Britse variant van het coronavirus zich toch op grote schaal in Nederland had verspreid.
Het kabinet geeft nog altijd het dringende advies om helemaal niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Wie toch gaat, moet zich voor de terugreis laten testen en mag alleen bij een negatieve uitslag aan boord. Bij thuiskomst geldt een dringend advies om tien dagen in quarantaine te gaan.
Kajsa Ollongren kan woensdag aanwezig zijn bij het debat in de Tweede Kamer over de mislukte eerste verkenning. Ze heeft woensdag negatief getest op het coronavirus, meldt haar politiek assistent.
Tijdens het debat moeten Ollongren (D66) en medeverkenner Annemarie Jorritsma (VVD) uitleg geven over een gelekte notitie. Daarin werd onder meer gerept over de onderhandelingsstijl van CDA-leider Wopke Hoekstra en een 'functie elders' voor het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.
Ollongren hoorde vorige week donderdag dat ze positief was getest. Ze verliet daarop spoorslags het Binnenhof. Daarbij was de omstreden notitie te zien die voor ophef zorgde. Ollongren en Jorritsma legden hierna hun taak als verkenner neer.
De beide oud-verkenners hebben inmiddels hun "diepgevoelde excuses" aangeboden, maar partijen zitten nog met veel vragen. Het debat woensdagmiddag moet opheldering brengen. Het is het eerste debat van de nieuwe Tweede Kamer.
"Ik ben blij dat mijn gezondheid me vandaag in staat stelt naar Den Haag te gaan en dat ik de vragen kan beantwoorden die bij de Tweede Kamer leven over wat er vorige week precies is gebeurd", zegt Ollongren.
De Kamerleden willen onder meer weten hoe de opmerking over Omtzigt in de notitie is terechtgekomen. De PVV vindt zelfs dat Ollongren na de affaire niet langer minister van Binnenlandse Zaken kan blijven. Mogelijk zal de Kamer ook besluiten de rol van de verkenner duidelijker te omschrijven.
Mensen met overgewicht hebben weliswaar meer kans om corona te krijgen en daar ernstig ziek van te worden maar eenmaal op de intensive care leveren de extra kilo's geen slechtere prognose op. Daar hebben covid-patiënten met obesitas geen grotere kans om te overlijden dan patiënten met een gezond gewicht.
Dat blijkt uit nog ongepubliceerd onderzoek onder patiënten op 82 Nederlandse ic's, waar de Volkskrant over schrijft. Artsen en wetenschappers bestudeerden de gegevens van de ruim 2.600 covid-patiënten die daar in de eerste helft van vorig jaar werden opgenomen. De uitkomst is van belang, schrijven ze, als er vanwege schaarste aan bedden ooit keuzes moeten worden gemaakt. BMI zou dan geen criterium moeten zijn. "Eenmaal op de ic zijn de kansen van alle groepen vergelijkbaar" zegt onderzoeksleider Peter Pickkers, intensivist en hoogleraar intensive care geneeskunde in het Radboudumc.
Van alle covid-patiënten op de ic, kampt circa 80 procent met (ernstig) overgewicht. Het Nederlandse onderzoek maakt duidelijk dat de patiënten met overgewicht bij binnenkomst niet zieker zijn dan de patiënten met een gezond gewicht.
Ziekenhuizen hoeven niet te helpen bij het vaccineren van het grote publiek tegen het coronavirus. Dat aanbod is "sympathiek, ik waardeer het zeer", maar het is niet nodig, zegt André Rouvoet, voorzitter van de overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten, GGD GHOR Nederland.
Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers bood maandag hulp aan. De ziekenhuizen kunnen 2 miljoen mensen per week vaccineren, zei Kuipers. Tegen het ANP reageert Rouvoet: "Ik weet niet wat we met dat aanbod moeten. Pas in juni krijgen we genoeg doses binnen om 1,5 miljoen mensen per week te vaccineren, en dat kunnen wij zonder problemen zelf wegprikken. Het zou goed zijn als ziekenhuizen hun energie steken in hun bedden. Aan meer overcapaciteit hebben we niets. Het aanbod helpt niet om het vaccinatietempo op te voeren. We hebben behoefte aan meer leveringen en aan meer leveringszekerheid."
Volgens Rouvoet wordt het tempo van vaccineren momenteel bepaald door hoeveel vaccins er worden geleverd. In de afgelopen week zijn ongeveer 280.000 mensen gevaccineerd, aanzienlijk minder dan de 400.000 die de overheid had aangekondigd. De GGD'en, die de meeste prikken zetten, zijn volgens Rouvoet nu al in staat om een miljoen mensen per week te vaccineren. De mensen zijn er, de locaties zijn er, maar de vaccins niet. Omdat die locaties wel al zijn ingericht op zo veel vaccinaties, betekent het dat ze nu leeg kunnen overkomen.
Toch wordt ook niet altijd de volledige ruimte die er is, benut. Rouvoet: "Vorige week hadden we 15.000 afspraken minder voor AstraZeneca dan op basis van de hoeveelheid vaccins mogelijk was. Het kan zijn dat die mensen even wachten. Niet verstandig, maar ook niet helemaal onbegrijpelijk. Maar daar staat tegenover dat we met het Pfizer-vaccin 25.000 prikken meer konden zetten dan we hadden verwacht."
Het aantal prikafspraken wordt nu ook nog beïnvloed door de capaciteit op de callcenters. De ouderen die nu aan de beurt zijn voor een vaccinatie, maken hun afspraak het liefst telefonisch. Daarvoor bellen ze naar de callcenters, waar in totaal 14.000 mensen werken. "Afgelopen zaterdag belden 85.000 mensen voor een prikafspraak. Daar hadden we niet op gerekend. Dan heb je als beller niet binnen 20 seconden iemand aan de lijn, dan loopt het vast. Maar nu is de gemiddelde wachttijd één seconde." Rouvoet verwacht dat die drukte afneemt als jongere groepen een prik kunnen krijgen. Zij maken gemakkelijker online hun afspraak.
Rouvoet gaat ervan uit dat begin juli elke volwassen Nederlander die dat wil, in elk geval één prik heeft gekregen. "Voor de zomer zeiden we met elkaar: wat zou het mooi zijn als we eind 2021 een vaccin beschikbaar hadden. Straks hebben we in juli iedereen al gevaccineerd. Dat is eerder dan we dachten de eerste prik te kunnen zetten. We maken enorme vorderingen, zie dat nou. Terugkijkend denk ik dat we het zo slecht nog niet hebben gedaan."
Amsterdam heeft een steunplan van 21,4 miljoen euro klaarliggen voor de culturele sector van de stad. Want die heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Het totale verlies aan inkomsten dit en vorig jaar wordt geschat op 2,5 miljard euro en herstel is pas in zicht tegen het einde van 2023.
"Ik wil dat we straks weer kunnen genieten van het geweldig diverse uitgaansaanbod van onze stad", zegt wethouder Touria Meliani. "We hebben als gemeente niet de sleutel tot herstel in handen. Daarvoor moeten de deuren straks eerst weer open. Maar met dit plan ondersteunen we de sector en dragen we bij aan het zo snel mogelijk weer tot bloei brengen van kunst en cultuur in Amsterdam."
Het plan wordt in verschillende fases uitgevoerd. Een groot deel van het bedrag (16 miljoen euro) gaat onder meer als noodsteun naar vaste ontvangers van subsidie onder het zogenoemde Kunstenplan en naar bijvoorbeeld kleinschalige (buurt)theaters en musea.
Voor culturele nachtclubs komt er een speciale stimuleringsregeling waarmee makers, dj’s en kunstenaars geboekt kunnen worden zodra de deuren opengaan. Daarnaast verlaagt Amsterdam tot mogelijk in 2022 de leges voor vergunningplichtige festivals en evenementen. Dat moet nog verder worden uitgewerkt. Ook komt de stad in april met een apart banenplan voor de cultuursector.
Omdat de verliezen in de sector vele malen groter zijn dan deze tegemoetkoming, blijft de gemeente in gesprek met het Rijk over over extra steun aan de cultuursector en over meer mogelijkheden voor openstelling. Ook met private fondsen en bedrijven uit Amsterdam wordt overlegd over gezamenlijke ondersteuning van kunst en cultuur. En samen met de provincie Noord-Holland ondersteunt Amsterdam de oprichting van de Maatschappij voor Behoud van Kunst & Cultuur (MBKC).
De avondklok gaat vanaf woensdagavond een uur later in. Nederlanders mogen vanwege de zomertijd tot 22.00 uur op straat zijn. De eindtijd blijft 04.30 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen en afhaallocaties voor eten en drinken kunnen open blijven tot 21.45 uur.
De avondklok is ingevoerd om ervoor te zorgen dat mensen minder bij elkaar op bezoek gaan en zo het coronavirus minder snel verspreiden. Er is een uitzondering gemaakt voor diegenen die vanwege hun werk of medische redenen 's nachts buiten moeten zijn, zij mogen met een verklaring de straat op als de avondklok van kracht is. Ook hondenbezitters mogen met het huisdier aan de lijn naar buiten.
Hoewel er een boete van 95 euro op overtreding van de avondklok staat, zijn er wekelijks nog veel mensen onterecht op straat. Vorige week deelde de politie bijna 6500 avondklokboetes uit.
De rest van de coronamaatregelen is verlengd tot en met 20 april, vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus en het hoge aantal ziekenhuisopnames. Op 13 april is er opnieuw een persconferentie over de situatie en maatregelen.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.