Politiek
8 mrt 2021, 06:45
We blijven mogelijk nog bijna de hele maand maart in de huidige lockdown. Maandag hakt het Kabinet de knoop door over de avondklok, die waarschijnlijk tot 30 maart wordt verlengd, en wordt het negatief reisadvies verlengd. Toch gloort er hoop aan de horizon: zwemlessen mogen straks weer, zijn de kappers weer aan de slag en kan je winkelen op afspraak. Volg hier het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 3.924, dat zijn er 643 minder dan op zondag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.905, dat zijn er 54 meer dan op zondag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 558, dat zijn er 13 meer dan op zondag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op maandag: 26, er zijn tot nu toe 15.859 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.620.091 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Curaçao scherpt de coronamaatregelen per direct opnieuw aan. In de afgelopen week is er sprake geweest van een duidelijke toename van het aantal coronapatiënten. Zo waren er zondag 112 gevallen geregistreerd, tegenover 67 een week eerder. Daarbij komt volgens het RIVM dat 75 procent van de nieuwe gevallen besmettingen betreft met de zogenoemde Britse variant.
Als gevolg daarvan heeft minister-president Eugene Rhuggenaath maandag aangekondigd dat de avondklok per direct geldt van 22.00 uur, in plaats van middernacht, tot 04.30 uur. Restaurants en andere horecagelegenheden moeten daardoor om 21.00 uur al sluiten. De afgelopen weken was de avondklok juist steeds wat versoepeld. Daarnaast moeten mensen nog steeds sociale afstand houden en in de openbare ruimte mondkapjes dragen.
Curaçao stuurt wekelijks positieve tests ter controle op naar Nederland. Maandag kreeg het te horen dat van de 32 opgestuurde tests - die waren afgenomen in de laatste week van februari - het in 24 gevallen om de Britse variant van het coronavirus gaat.
Op 19 maart zijn er parlementsverkiezingen op het eiland. De regering hoopt door het nemen van de nieuwe maatregelen de stijging van de afgelopen periode om te buigen. Mocht het in de komende dagen nodig zijn dan worden er meer maatregelen genomen, waaronder mogelijk een alcoholverbod, zo stelde Rhuggenaath.
Update 22:01 - KNVB en profclubs hopen dit seizoen nog op fans in stadions
De KNVB, Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie hopen dat er dit seizoen nog supporters naar de stadions van clubs uit het betaalde voetbal kunnen. "Laten we met alle oplossingen in het achterhoofd samen met het demissionair kabinet bekijken hoe we dit mogelijk kunnen maken", stellen ze.
"Het kan ons ook niet snel genoeg gaan, mits uiteraard veilig en verantwoord voor alle betrokkenen", melden de voetbalbond en de twee profcompetities. "Wij vinden niets mooier dan een spannende wedstrijd in een kolkend stadion. Maar veel clubs schieten zonder publiek ook wekelijks dieper de rode cijfers in. In het afgelopen coronajaar hebben clubs gezamenlijk al 200 miljoen euro ingeleverd. Profvoetbal draait om het publiek, we kunnen en willen niet zonder."
"Mooi dus dat er nu perspectief wordt geboden voor de komende maanden", zeggen de KNVB, Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie maandagavond na de persconferentie van het kabinet over lichte versoepeling van de coronaregels. "Terrassen kunnen mogelijk op 31 maart weer open. Mensen kunnen dan in de buitenlucht en op 1,5 meter afstand van elkaar genieten. Dat is precies wat wij ons publiek ook te bieden hebben. Dan zijn we weer terug op het niveau waarop we het seizoen zijn gestart, op plateau 6 met beperkt publiek in de stadions."
Mensen tussen de 60 en 65 jaar oud, worden gewoon volgens schema geprikt. "Die groep wordt al volop uitgenodigd", zegt coronaminister Hugo de Jonge. Dat het AstraZeneca-vaccin ook bij 65-plussers kan worden gezet volgens de Gezondheidsraad, brengt daar geen verandering in.
Het is een "advies dat de mogelijkheden verruimt", zegt De Jonge. Oorspronkelijk adviseerde de Gezondheidsraad het vaccin in te zetten voor mensen van 60 tot en met 64 jaar, en enkele medische risicogroepen zoals mensen met het syndroom van Down en mensen met extreem overgewicht.
In principe wordt bij de verdeling van de verschillende vaccins een 'oud naar jong'-strategie gehanteerd, maar het nieuwe advies van de Gezondheidsraad betekent dus niet dat de groep 60-64 jaar toch later wordt geprikt met het AstraZeneca-vaccin, aldus De Jonge.
De tuincentra zijn heel blij dat ze straks meer klanten mogen ontvangen. Tijdens de coronapersconferentie maandagavond werd duidelijk dat er vanaf volgende week meer mensen tegelijkertijd op afspraak kunnen winkelen. "We zien het als een stapje", zegt directeur Frank van der Heide van brancheorganisatie Tuinbranche Nederland.
Winkels mogen momenteel maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Dat zag de branchevereniging toen nog niet echt zitten, al gingen sommige tuincentra wel op afspraak open. Vanaf volgende week wordt ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten.
"Deze verruiming biedt perspectief, we zijn er wel mee geholpen", zegt Van der Heide. Toch heeft een klein tuincentrum al snel 3000 vierkante meter ruimte en een groot tuincentrum wel 20.000 vierkante meter. "We hebben dan inderdaad wel veel personeel rondlopen op een klant want mensen verwachten toch specialistische kennis van bijvoorbeeld kamerplanten, barbecues of een gazon", aldus de directeur van de branchevereniging. "Maar we gaan wel open, zo efficiënt mogelijk."
Het wordt voor sommige groepen weer mogelijk om theorie-examens voor rijbewijzen af te leggen. Dat staat op de site van Rijksoverheid.
Het gaat om mensen die voor hun werk een rijbewijs nodig hebben, of die eerder een straf kregen waarvoor ze opnieuw theorie-examen moeten doen. Voor anderen geldt nog steeds dat ze moeten wachten tot ze weer theorie-examen kunnen doen.
Omdat het nu niet mogelijk is examen te doen, zijn eerder behaalde theorie-examens langer geldig. Daarmee wil minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) voorkomen dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een enorme achterstand oploopt.
Vliegtuigen en schepen uit het Verenigd Koninkrijk mogen vanaf dinsdag weer landen of aanmeren in Nederland. Het verbod wordt opgeheven omdat het volgens het kabinet geen toegevoegde waarde meer heeft, nu de besmettelijkere Britse coronavariant al in Nederland is verspreid.
Reizigers moeten zich wel nog altijd voor vertrek laten testen op het coronavirus. Alleen bij een negatieve uitslag mogen zij aan boord. Bij aankomst geldt een dringend advies om tien dagen in quarantaine te gaan.
Het inreisverbod voor reizigers van buiten de Europese Unie blijft van kracht. Maar enkele uitzonderingen die de afgelopen maanden tijdelijk waren opgeschort, zijn nu weer van toepassing. Dat betekent dat onder andere studenten, zakenreizigers, kennismigranten én langeafstandsgeliefden weer welkom zijn.
Beroepsverenigingen in de ouderenzorg reageren instemmend op het besluit om het aantal bezoekers te verhogen in verpleeghuizen waar voldoende bewoners gevaccineerd zijn. ActiZ en Verenso noemen twee bezoekers per dag in deze fase van de coronacrisis verstandig en zijn blij dat verpleeghuizen de ruimte krijgen om zelf te bepalen bezoekregels te versoepelen.
"Zeer positief dat die ruimte er is", zegt een woordvoerder van branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ. "De vaccinaties hebben invloed op het aantal besmettingen. Het gaat de goede kant op." Ook Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, is tevreden. "Bewoners hebben geleden onder de maatregelen. Het is fijn dat er meer bezoek mogelijk is."
Het versoepelen van die regeling van één naar twee bezoekers per dag is op dit moment genoeg, vinden de organisaties. "Het virus is nog niet verdwenen", zegt ActiZ. "In de instellingen waar veel bewoners worden behandeld door hun huisarts zijn nog niet alle vaccinaties gezet. Daarom vinden wij deze eerste voorzichtige stap een wijs besluit."
Voor de theaters, poppodia, musea en de evenementenbranche verandert er voorlopig niets in de coronamaatregelen. Van versoepelingen is zoals verwacht nog geen sprake, zo lieten demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maandagavond weten tijdens een persconferentie.
Rutte deelde wel een compliment uit voor alle voorbereidingen die nu al worden getroffen. "Ik wil nog even onderstrepen hoe ongelooflijk hard er door sectoren wordt gewerkt om straks op een veilige en verantwoorde manier weer open te kunnen. Overal liggen plannen klaar of zijn die vergaand in de maak. Dat perspectief is ook keihard nodig", aldus Rutte.
Volgens het kabinet grijpt het coronavirus nog altijd te snel om zich heen. Op zijn vroegst kunnen eind deze maand wellicht versoepelingen worden aangekondigd.
De Jonge sprak ook kort over de Fieldlab-onderzoeken op de proefevenementen van de afgelopen weken. Hij noemt de eerste resultaten "bemoedigend". "Het lukt om mensen die besmet zijn vooraf te vinden en van het evenement zo geen feest voor het virus te maken." Het kabinet onderzoekt nu of met een app straks niet alleen een testbewijs kan worden getoond maar of die app ook een "sein veilig" kan geven als mensen gevaccineerd zijn.
Op een verpleegafdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn meerdere medewerkers en enkele patiënten besmet geraakt met het coronavirus. Tot nog toe hebben acht medewerkers en drie patiënten positief getest, laat een woordvoerster van het ziekenhuis weten. De eenheid Infectiepreventie van het LUMC onderzoekt de verspreiding van het virus.
Mensen die risico op besmetting hebben gelopen, worden "zo snel mogelijk getest", meldt het LUMC. Vanwege de situatie is de behandeling van "een klein aantal patiënten" uit voorzorg uitgesteld. Het gaat om de afdeling voor keel-, neus- en oorheelkunde, kaak- en aangezichtschirurgie, oogheelkunde, huidziekten en gynaecologie.
"Deze situatie duurt totdat duidelijk is hoe deze besmetting heeft plaatsgevonden en er zekerheid is dat patiënten en medewerkers geen risico meer lopen", aldus het ziekenhuis.
Coronaminister Hugo de Jonge heeft "geen begrip, nul begrip" voor mensen die zich niet willen laten vaccineren. Het kabinet zegt altijd fel tegen een vaccinatieplicht te zijn. Dat is vooral omdat er altijd mensen zijn die zich niet kunnen laten inenten, legt De Jonge uit. Bijvoorbeeld vanwege hun kwetsbare gezondheid.
De zorgminister stelt in de nationale persconferentie voor "iedereen die het belang van vaccinatie ondermijnt hard tegen te spreken". Sommige mensen kunnen nu eenmaal niet worden geprikt, maar "als een deel van de jongeren zich niet laat vaccineren, hebben we een groot probleem", waarschuwt De Jonge.
Het is fijn dat er perspectief wordt geboden aan de horeca, maar het is onvoldoende, vindt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Demissionair minister Hugo de Jonge zei maandag tijdens de persconferentie over corona dat de terrassen rond Pasen weer open mogen, mits de coronacijfers het toelaten. "Het is een stap, maar wel een heel kleine stap. Absoluut onvoldoende", aldus Beljaarts.
"We moeten ervoor waken dat het kabinet denkt dat met het openen van de terrassen 'de horeca' is geholpen", zegt de directeur van KHN. Volgens hem zijn er veel horecazaken die geen terras hebben. Ook zullen de ondernemers die wel een terras hebben, veel minder omzet kunnen maken dan normaal. De Jonge zei tijdens de persconferentie al dat er een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras komt. Beljaarts is "wel blij dat er nu iets van perspectief wordt geboden, want dat is absoluut beter dan in het duister tasten".
Voor het zover is, moet de druk op de ziekenhuizen eerst wel afnemen en moet het virus zich minder snel verspreiden. Nu ligt het zogeheten reproductiegetal boven de 1, wat inhoudt dat iedere persoon minstens een andere persoon besmet. De branchevereniging voor de horeca blijft in gesprek met het kabinet. Zo staat er woensdag weer een overleg op de planning. "Onze inzet is een bredere opening" aldus Beljaarts.
Er zullen voorlopig geen coronamaatregelen worden versoepeld, maar het kabinet kijkt wel naar versoepelingen voor over drie weken. Dat hebben premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maandagavond bekendgemaakt tijdens een corona-persconferentie. Een overzicht van alle aankondigingen tijdens de persconferentie lees je hier
HEMA en Hornbach zijn blij dat grote winkels meer mogelijkheden krijgen van het kabinet. In de aanloop naar de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge maandagavond melden ingewijden dat er vanaf volgende week meer mensen tegelijkertijd op afspraak kunnen winkelen. "Dit is weer een stap en daar zijn we altijd blij mee" zegt een woordvoerster van HEMA.
Winkels mogen momenteel maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen.
"Het zou fantastisch zijn", zegt een woordvoerder van Hornbach. Volgens de zegsman heeft een Hornbach-filiaal gemiddeld een oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Dat zou betekenen dat er 600 klanten tegelijk in de winkel mogen zijn als er genoeg afstand kan worden bewaard. "We hebben al vaker gezegd dat het huidige maximumaantal klanten voor ons niet werkbaar is omdat onze winkels veel te groot zijn."
Een klant per 25 vierkante meter is nog wel flink minder dan tijdens de eerste lockdown een jaar geleden. Toen gold een maximum van een klant per 10 vierkante meter.
Kermisexploitanten gaan in een aantal plaatsen demonstreren voor versoepeling van de coronamaatregelen. Ze willen dat kermissen gelijk worden getrokken met pretparken. Als die weer onder voorwaarden open mogen, moeten kermissen dat ook kunnen vinden ze.
De demonstraties staan gepland voor donderdag om 11.00 uur op de Dam in Amsterdam en gelijktijdig in Breda, Den Haag en Groningen, aldus een woordvoerder maandag. Het protest wordt ondersteund door de brancheorganisatie, de Nederlandse Kermisbond (NKB).
Kermisexploitanten kregen eerder van het kabinet 10,5 miljoen euro aan steun toegezegd. "Ondanks die toezegging van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) is er nog geen euro betaald, terwijl de pretparken volledig worden ondersteund", aldus de woordvoerder.
De kermisondernemers vinden het ook een slechte zaak dat de aangeboden steun vervalt als een kermis open is geweest in maart of oktober, terwijl dat juist belangrijke, lucratieve maanden zijn voor de exploitanten.
Viruswaarheid blijft het coronabeleid van de overheid bestrijden via de rechter. De actiegroep bereidt onder meer rechtszaken voor tegen de Gezondheidsraad en tegen het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC).
Viruswaarheid beschuldigt de Gezondheidsraad ervan "misleidende en feitelijk onjuiste uitgangspunten" te hanteren in adviezen over vaccinatie tegen Covid-19. De actiegroep eist dat het onafhankelijke wetenschappelijke adviesorgaan de adviezen over vaccinaties intrekt. De Gezondheidsraad laat weten nog geen dagvaarding te hebben ontvangen. Een woordvoerder kan daarom ook nog niet inhoudelijk reageren.
Het gerechtshof in Den Haag wees vorige week vrijdag nog alle bezwaren af die Viruswaarheid had aangevoerd tegen de vaccinatiecampagne van de overheid. De actiegroep eiste rectificatie omdat de Staat de Nederlandse burger op een "onjuiste en onvolledige en daardoor onrechtmatige" manier zou informeren over de coronavaccinaties. Volgens de rechter staat het de overheid echter vrij om vaccinatie te bevorderen en in de informatiecampagne de voordelen van vaccinatie te benadrukken. "De Staat onderschrijft daarbij zonder voorbehoud de vrije, eigen keuze van burgers om zich al dan niet te laten vaccineren", aldus de rechtbank.
In de zaak tegen het ECDC draait het om onderzoek naar de zogeheten PCR-testen, die internationaal gelden als de gouden standaard om vast te stellen of iemand is besmet met het coronavirus. Viruswaarheid beweert dat een onderzoek naar het gebruik van PCR-testen dat is gepubliceerd op Eurosurveillance, een wetenschappelijk platform van ECDC, niet deugt.
Het is nog te vroeg om een vaccinatiebewijs in te zetten om mensen toegang te verlenen tot bijvoorbeeld concerten of andere evenementen. Daarvoor moet het eerst duidelijk worden in welke mate een inenting verspreiding van het coronavirus tegengaat, zei minister Hugo de Jonge maandag.
De Jonge liet eerder op de dag weten dat mensen binnenkort door middel van een app kunnen aantonen dat ze negatief hebben getest op corona. Een 'groen vinkje' in deze app kan iemand dan toegang verschaffen tot "niet-essentiële functies", zoals een concert. Op een later moment moet ook een vaccinatie een groen vinkje opleveren in de app. Het is niet te zien of het groene vinkje het resultaat is van een vaccinatie of negatieve test. Zo wil het kabinet voorkomen dat er toch een indirecte vaccinatieplicht ontstaat.
Om antwoord te krijgen op de vraag of een prik verspreiding van het virus ook daadwerkelijk tegengaat is er meer data nodig uit landen waar al veel mensen zijn geprikt. "Israël is heel veel verder, het Verenigd Koninkrijk is behoorlijk veel verder, maar verder zijn er nog geen landen om van af te kijken of de verspreiding van het virus" door vaccinaties wordt afgeremd, aldus De Jonge.
Het coronavaccin van AstraZeneca kan ook worden gebruikt voor 65-plussers. Dat zegt de Gezondheidsraad. De drie vaccins die nu al tegen het coronavirus worden ingezet (BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca) vereisen allemaal een tweede prik om voldoende bescherming te bieden, zegt de Gezondheidsraad verder.
De raad adviseert om twee doses te blijven toedienen en de tweede dosis niet verder uit te stellen. Mensen die in het afgelopen half jaar Covid-19 hebben gehad, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, hebben aan één dosis genoeg.
Als het kabinet maandagavond de coronaregels voor de oudere sporters verruimt, zullen niet alle sportschoolketens daar gebruik van maken. Sportscholen zijn in het organiseren van buitensportactiviteiten afhankelijk van hun vestigingslocatie, zegt Ronald Wouters van brancheorganisatie NL Actief. "Als je in een stadscentrum zit is daar de ruimte niet voor, maar op een industrieterrein misschien wel. Dat maakt dat eventuele verruimingen voor een ongelijk speelveld voor sportscholen zorgen."
Nu is buitensporten in groepen voor volwassenen vanaf 27 jaar nog verboden, maar maandag beslist het kabinet of ze het voor alle leeftijdsgroepen mogelijk maakt.
Een andere complicatie is dat niet alle sportscholen eigenaar zijn van het omliggende terrein van de gym. Ze hebben dus een ontheffing van de grondeigenaar nodig om daar buitenactiviteiten te organiseren. Een woordvoerder van Fit For Free laat weten dat dit de communicatie naar leden bemoeilijkt. Want: "We hebben 123 vestigingen. Bij sommige locaties is het wel mogelijk een ontheffing te regelen, maar bij het overgrote deel niet."
"Een lapmiddel", noemt een woordvoerder van vrouwenfitnessketen Curves mogelijke verruimingen. Desondanks kiest Curves er wel voor nieuwe mogelijkheden te benutten, al is het maar als extra service voor de leden. "Maar wel tegen een gehalveerd tarief, want buitensport is geen volwaardig aanbod voor onze leden. Maar het is beter iets dan niets."
De sportscholen zijn vanwege het coronavirus sinds december gesloten. Sinds begin deze maand is buitensporten in groepsverband voor mensen tot 27 jaar weer toegestaan, maar wel alleen in de buurt van sportaccommodaties.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3924 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het aantal positieve tests is de laatste weken behoorlijk stabiel. Per dag komen er gemiddeld ongeveer 4500 besmettingen aan het licht. Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen onder dat gemiddelde, in de loop van de week komt het boven dat gemiddelde uit.
Farmaceut AstraZeneca heeft volgens Ursula von der Leyen tot nu toe nog geen 10 procent van wat was afgesproken aan Covid-19-vaccins aan de Europese Unie geleverd. De EU zal de uitvoer van vaccins blijven blokkeren zolang het bedrijf niet voldoende levert, zegt de voorzitter van de Europese Commissie. "AstraZeneca moet zijn inspanningen verhogen. Anders kunnen we export niet toestaan."
In een interview met internationale media waaronder het ANP waarschuwde Von der Leyen dat er niet zal worden geaarzeld om opnieuw in te grijpen als AstraZeneca de productie en levering voor de EU niet op gaat voeren. "Zij kunnen niet verklaren waarom ze niet leveren in de EU. Maar plotseling vonden ze wel vaccins om naar Australië te sturen." Het bedrijf heeft gezegd voor het tweede kwartaal ook vaccins in de EU te zullen aanleveren die buiten Europa worden geproduceerd.
Voor Italië was de maat vorige week vol toen bleek dat het land minder dan 10 procent van het Brits-Zweedse bedrijf zou krijgen in het eerste kwartaal dan voorzien. De regering blokkeerde daarom de uitvoer van een partij van 250.000 coronavaccins van AstraZeneca, bestemd voor Australië. Het was voor het eerst dat naar dit wapen werd gegrepen. Ook in Nederland is tot nog toe nog niet een tiende geleverd van wat was beloofd.
Volgens ingewijden zou de commissie aanvankelijk hebben gerekend op maximaal 120 miljoen doses van AstraZeneca tussen december en eind maart. Het bedrijf zegt in de EU met productieproblemen te kampen. "Maar we hadden al voor de goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau vastgelegd dat ze een voorraad zouden aanleggen", stelt Von der Leyen.
Von der Leyen zegt dat al naar meer dan dertig landen buiten de EU in Europa geproduceerde vaccins zijn uitgevoerd. "Dat is vooral dankzij Pfizer/BioNTech. Dat houdt zich wel aan de contracten." In totaal hebben de drie bedrijven waarvan het coronavaccin al door de EU wordt gebruikt, naast Pfizer/BioNTech, AstraZeneca ook Moderna, volgens de meest recente cijfers 56,8 miljoen doses geleverd.
Nederland bidt vrijdag voor alle slachtoffers van de coronapandemie. Op die dag sluiten de Nederlandse bisschoppen zich aan bij de gebedsestafette van bisschoppen, die door heel Europa gaat. De estafette startte op Aswoensdag, de dag na carnaval, in Albanië en wordt op 1 april in Hongarije afgesloten, aldus de Nederlandse Bisschoppenconferentie.
De gebedsestafette is een initiatief van de vergadering van Europese bisschoppenconferenties. Er wordt gebeden voor de slachtoffers van corona en hun naasten, maar ook voor de werkers en vrijwilligers in de gezondheidszorg en voor mensen die ziek zijn door corona.
Nederland neemt de estafette vrijdag over van Monaco. Het gebed start in Nederland op het grootseminarie Rolduc in het bisdom Roermond. Via de bisdommen Den Bosch, Haarlem-Amsterdam, Breda, Groningen-Leeuwarden en Rotterdam bereikt het gebed 's avonds om 19.00 uur de Sint Catharinakathedraal in het aartsbisdom Utrecht. Zaterdag nemen de Scandinavische landen het estafettestokje over van de Nederlandse bisschoppen.
Na vijf achtereenvolgende dagen van dalingen, is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag toegenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1905, dat zijn er 54 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen liggen er 558 op de intensive care, 13 meer vergeleken met een dag eerder. Het is voor het eerst in bijna twee weken dat dit aantal boven de 550 uitkomt. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1347 coronapatiënten, een toename van 41 afgelopen etmaal.
Het kabinet werkt aan een app die mensen meer vrijheid moet geven. De app moet bewijzen dat mensen negatief getest of gevaccineerd zijn. Het is niet de bedoeling dat bij het uitlezen van de app die gegevens te zien zijn
Het wordt nu "technisch en juridisch" mogelijk gemaakt zodat het ingevoerd kan worden als de discussie hierover is afgerond, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
De rechter in Den Haag komt uiterlijk op vrijdagochtend met een uitspraak in het kort geding dat is aangespannen door winkeliersvereniging INretail om heropening van winkels af te dwingen bij de Staat. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden. Lees hier meer
De politie heeft afgelopen week 6014 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Dat is fors minder dan de week ervoor, toen de politie 6966 boetes voor deze overtreding uitschreef. Bovendien beëindigde de politie afgelopen weekend zestig illegale feesten, minder dan de tachtig feesten van vorig weekend en de 96 in het weekend daarvoor.
Ook zijn er vorige week 278 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Dat waren er 280 in de voorafgaande week.
Er zijn 228 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.
De sluiting van niet-essentiële winkels is nog steeds nodig om drukte in de winkelstraten en dus de kans op meer coronabesmettingen te voorkomen. Dat zei een juriste van de Nederlandse staat in een kort geding, dat is aangespannen door winkeliersvereniging INretail om heropening van winkels op een veilige manier af te dwingen.
De juriste zei dat er nu "domweg nog geen ruimte is" voor het versoepelen van de coronamaatregelen voor niet-essentiële winkels. "De sluiting is nodig, rechtvaardig en proportioneel bij het bestrijden van de coronapandemie." Niet-essentiële winkels zijn al sinds medio december dicht en INretail zegt dat veel retailers daarom op omvallen staan. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden.
"Als de winkels weer zouden openen, gaan mensen vaker als een dagje uit winkelen, met meer drukte in de winkelstraten en meer reisbewegingen, met dus meer contactmomenten en grotere kans op besmettingen", zei de juriste. "Dat willen we er nu echt niet bij hebben. Er is dus geen alternatief."
De Staat stelt wel doordrongen te zijn van het "ingrijpende karakter" van de coronamaatregelen en de gevolgen voor winkeliers. "Er is besef van het gewicht van de maatregelen."
Om winkeliers enigszins tegemoet te komen is winkelen op afspraak mogelijk gemaakt. Daarnaast kwam de overheid met steunmaatregelen voor winkeliers, zei de juriste. Volgens haar blijft de overheid in overleg met de winkelbranchevereniging over de mogelijkheden voor versoepeling.
De politie heeft afgelopen week 6014 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Dat is fors minder dan de week ervoor, toen de politie 6966 boetes voor deze overtreding uitschreef. Bovendien beëindigde de politie afgelopen weekend zestig illegale feesten, minder dan de tachtig feesten van vorig weekend en de 96 in het weekend daarvoor.
Ook zijn er vorige week 278 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Dat waren er 280 in de voorafgaande week.
Er zijn 228 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.
De sluiting van niet-essentiële winkels is nog steeds nodig om drukte in de winkelstraten en dus de kans op meer coronabesmettingen te voorkomen. Dat zei een juriste van de Nederlandse staat in een kort geding, dat is aangespannen door winkeliersvereniging INretail om heropening van winkels op een veilige manier af te dwingen.
De juriste zei dat er nu "domweg nog geen ruimte is" voor het versoepelen van de coronamaatregelen voor niet-essentiële winkels. "De sluiting is nodig, rechtvaardig en proportioneel bij het bestrijden van de coronapandemie." Niet-essentiële winkels zijn al sinds medio december dicht en INretail zegt dat veel retailers daarom op omvallen staan. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden.
"Als de winkels weer zouden openen, gaan mensen vaker als een dagje uit winkelen, met meer drukte in de winkelstraten en meer reisbewegingen, met dus meer contactmomenten en grotere kans op besmettingen", zei de juriste. "Dat willen we er nu echt niet bij hebben. Er is dus geen alternatief."
Om winkeliers enigszins tegemoet te komen is winkelen op afspraak mogelijk gemaakt. Daarnaast kwam de overheid met steunmaatregelen voor winkeliers, zei de juriste. Volgens haar blijft de overheid in overleg met de winkelbranchevereniging over de mogelijkheden voor versoepeling.
Herstel-NL voert dinsdag opnieuw campagne met paginagrote advertenties in landelijke dagbladen en met tv-commercials. De organisatie "wil iedereen ervan doordringen dat Nederland nu open moet, om de steeds harder oplopende schade aan de samenleving te stoppen". Herstel-NL is een groep deskundigen en professionals die Nederland uit de lockdown wil loodsen.
Volgens Herstel-NL hebben de versoepelingen van de afgelopen tijd onvoldoende gebracht. "Jongeren, thuiswerkers, ondernemers - zij hebben het allemaal nog ontzettend moeilijk. Wij, en vele anderen met ons, maken ons grote zorgen en daarom gaan wij met nog meer nadruk en nog zichtbaarder verder met ons verhaal", zegt Robin Fransman, voorzitter van de actiegroep.
Herstel-NL wil een einde aan de avondklok en de lockdown. "Winkels, horeca, onderwijs, sport, cultuur moeten en kunnen weer open. Dat kan door gericht strengere veiligheidsmaatregelen in te zetten op plaatsen en tijden voor iedereen die kwetsbaar is of gewoon voorzichtig wil zijn".
Het plan verloor vorige maand aan glans toen twee leden eruit stapten, econoom Barbara Baarsma en oud CPB-baas Coen Teulings. Daarbij noemde zorgminister Hugo de Jonge het plan levensgevaarlijk.
Meer mensen hebben de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus opgelopen rond een fysiotherapiepraktijk in Gorinchem. In januari werd de mutatie aangetroffen bij zeker drie mensen, bij vervolgonderzoek bleek dat nog eens dertien mensen de besmettelijke variant onder de leden hadden.
De uitbraak is volgens de GGD Zuid-Holland Zuid nu onder controle. Van de zestien besmette personen hoefde voor zover bekend niemand in een ziekenhuis te worden opgenomen. Het gaat niet alleen om mensen uit Zuid-Holland Zuid, maar ook mensen uit andere delen van het land. Volgens de GGD waren negen regio's betrokken bij het onderzoek naar de uitbraak.
De gevallen in Gorinchem zijn de eerste uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland. De partner van een medewerker van de praktijk was onlangs in Zuid-Afrika geweest en kreeg na terugkeer klachten. Vervolgens bleek dat acht medewerkers en acht bezoekers het coronavirus hadden. Vervolgens heeft de GGD 387 bezoekers en alle medewerkers van de praktijk opgeroepen zich te laten testen. Uiteindelijk zijn 199 mensen getest. Van hen waren tien besmet. Alle positief geteste monsters werden vervolgens gecontroleerd op de Zuid-Afrikaanse variant.
Om delen van de samenleving zo snel mogelijk weer open te stellen zouden bewijzen van negatieve testen als toegangsbewijs voor bijvoorbeeld bioscopen en festivals een goede oplossing zijn. Dat stelt de Denktank Coronacrisis, met daarin onder meer de Sociaal-Economische Raad (SER), in een nieuw advies.
De werkgroep tekent daarbij wel aan dat het om een tijdelijke maatregel moet gaan. "Van deze inzet moet weer worden afgestapt zodra dit veilig en verantwoord kan. De inzet van testbewijzen is onderdeel van een set aan veiligheids- en gedragsmaatregelen, die het doel hebben delen van de samenleving op verantwoorde wijze sneller open te stellen en de verspreiding van het virus te beheersen", aldus de SER.
Volgens de denktank zijn er wel een aantal randvoorwaarden bij het inzetten van testbewijzen. Zo moet onder meer de privacy van bezoekers worden gewaarborgd en moet het eenvoudig uit te voeren zijn. Daarbij zouden de testbewijzen gratis moeten zijn.
De GGD is zich aan het voorbereiden om vanaf half mei anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen verrichten. Er komen fors meer priklocaties en per locatie meer priklijnen. De openingstijden worden verruimd en de vaccineerders gaan meer prikken per uur zetten. Een mega-prikoperatie, zegt de GGD zelf.
Ook staan onder andere Defensie en het Nederlandse Rode Kruis paraat om te helpen bij het vaccineren, want de behoefte aan personeel is inmiddels heel groot.
André Rouvoet, landelijk voorzitter van GGD GHOR Nederland: "Het doet enorm goed dat we de eerste positieve effecten zien bij de mensen uit de verschillende doelgroepen die inmiddels gevaccineerd zijn. We maken ons nu op, met duizenden gedreven GGD’ers in het hele land en samen met vele partners zoals Defensie en het Rode Kruis, om in een razend tempo te kunnen vaccineren zodra in het tweede kwartaal de piekleveringen van vaccins beschikbaar zijn".
Sinds 6 januari heeft de GGD ongeveer 1 miljoen vaccinaties gezet van de in totaal ruim 1,5 miljoen verstrekte vaccinaties. De rest is gegeven door onder meer huisartsen en medewerkers van zorginstellingen en ziekenhuizen.
Rouvoet verwacht in mei 140 priklocaties te hebben. Nu zijn dat er ongeveer zestig en eind deze maand 75.
Het kabinet besluit maandag over de coronamaatregelen na 15 maart, als de huidige beperkingen zouden aflopen. Uitgelekt is al dat de meest bij de coronacrisis betrokken ministers zaterdag in het Catshuis bespraken dat er nog geen versoepelingen kunnen komen en dat de avondklok wordt verlengd tot en met 30 maart. Ook de harde lockdown geldt tot die tijd, meldden ingewijden.
Volgens de bronnen zullen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maandagavond tijdens hun persconferentie zeggen dat eind van deze maand meer mogelijk moet worden. Dan moeten de besmettingscijfers wel de goede kant op gaan. Dat is nu nog steeds niet het geval, met opnieuw meer nieuwe besmettingen het afgelopen weekend dan gemiddeld.
Voorop staat bij een mogelijke versoepeling eind maart de heropening van hogescholen en universiteiten en van buitenterrassen en dat volwassenen weer in kleine teams buiten mogen sporten. Op 23 maart zal het kabinet hierover een besluit nemen. Vanaf medio maart wordt in ieder geval wel één kleine beperking opgeheven: dan mogen kinderen weer zwemlessen volgen in binnenbaden.
Ook is al uitgelekt dat het negatieve reisadvies wordt verlengd tot zeker 15 april. Niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland worden dringend ontraden. Dat geldt al sinds medio december toen het kabinet alle landen in de wereld op code oranje zette.
Woensdag zal de Tweede Kamer over het coronabeleid debatteren. Ze komen daarvoor terug van verkiezingsreces.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen bespreken maandag de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. Directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) geeft tijdens de vergadering in Utrecht een presentatie.
Het SCP kwam deze maand met een rapport over hoe Nederland ervoor staat na een jaar corona. De meeste Nederlanders hebben nog steeds een hoge kwaliteit van leven, maar er zijn kwetsbare groepen voor wie dat niet geldt. Het SCP waarschuwt dat de aanhoudende crisis voor wrijving in de samenleving zorgt, omdat groepen elkaar verwijten maken.
De burgemeesters vergaderen kort voordat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maandagavond weer een persconferentie geven. Het Veiligheidsberaad krijgt te horen of en op welke termijn er mogelijk versoepelingen komen in het strenge coronabeleid. Zeer waarschijnlijk schuift daarvoor zoals gewoonlijk justitieminister Ferd Grapperhaus namens het kabinet aan. Hij en beraadsvoorzitter Hubert Bruls geven na afloop van de bijeenkomst een toelichting.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.