Politiek
5 dec 2018, 17:12
Het kabinet houdt vast aan de verhoging van de rente op studieleningen. In een debat probeerde de oppositie andermaal minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs op andere gedachten te brengen, maar die was onvermurwbaar. Van Engelshoven benadrukte dat de verhoging de houdbaarheid van het stelsel ten goede komt. Daarbij gaat het om een bescheiden stijging van het maandelijkse aflossingsbedrag, vindt zij. Maar de linkse oppositie ziet in de renteverhoging een nieuwe financiële domper voor studenten, bovenop het leenstelsel dat in 2015 werd ingevoerd. Lees ook: ChristenUnie-leider Segers pleit voor afschaffing leenstelsel studenten De oppositie richtte haar pijlen niet alleen op de minister, maar ook op het CDA. Die partij benadrukt nog regelmatig tegen het leenstelsel te zijn, maar verdedigt de renteverhoging wel. Tweede Kamerlid Harry van der Molen hamerde erop dat de verhoging niet gaat gelden voor mensen die nu al studeren. Hij hoopt ook dat studenten door een hogere rente minder lichtzinnig zullen denken over een studielening.
De positie van het CDA is saillant, omdat de partij intern verdeeld is over de hogere rente. Op een partijcongres vorige maand schaarde een meerderheid zich achter een oproep van de jongerenafdeling om de hogere rente van tafel te krijgen. Lees ook: Studenten meer geld kwijt aan studieschulden door verhoogde rente Partijleider Sybrand Buma was niet blij met de oproep. Hij hamerde erop dat als hij op dit punt het regeerakkoord wil openbreken, de coalitiepartners ook met nieuwe eisen zullen komen. Hij legde de uitspraak van zijn partijgenoten naast zich neer, en heeft het onderwerp niet ter sprake gebracht in de coalitie, zei hij dinsdag. Van Engelshoven bevestigde dit nog maar eens in het debat.
Het Interstedelijk Studentenoverleg ISO vreest dat de dag van de stemming in de Kamer volgende week ,,een zwarte dag" voor (aankomende) studenten wordt. ISO-voorzitter Tom van den Brink zegt dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs verder onder druk komt te staan. "Waar het kabinet-Rutte II het leenstelsel invoerde en de studieschuld met gemiddeld 6000 euro liet stijgen, heft kabinet-Rutte III hier nog eens 5000 extra bovenop", berekent hij. "Dat studenten de portemonnee moeten trekken om het leenstelsel betaalbaar te houden, is van de zotte", moppert de voorzitter. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.