Politiek
1 nov 2022, 15:32
Kinderen van ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire, lopen daardoor geen groter risico om onder toezicht of voogdij te worden gesteld dan anderen. Het CBS concludeert dat dinsdag op basis van nieuw onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat kinderen binnen de groep benadeelden vaker een kinderbeschermingsmaatregel kregen opgelegd als gevolg van de toeslagenaffaire.
Het onderzoek is uitgevoerd onder zo'n 4100 huishoudens die van 2012 tot en met 2018 zijn benadeeld, en van wie de dossiers zijn behandeld door de Belastingdienst. De groep ouders die slachtoffer was van de toeslagenaffaire had weliswaar ook een grotere kans om in aanraking te komen met de kinderbescherming, maar dat was ook al zo voordat zij gedupeerd raakten. Het verschil werd na de dupering niet groter, en blijkt vooral te maken te hebben met kenmerken waarop gezinnen van gedupeerden verschillen van niet-gedupeerde gezinnen.
Het statistiekbureau legde de twee groepen, gedupeerd en niet-gedupeerd, daarom naast elkaar. In beide groepen zijn de achtergrondkenmerken, zoals inkomen, gezinssamenstelling en herkomst, gelijk getrokken. In de drie jaren nadat ze benadeeld zijn, kreeg in totaal zo'n 4 procent van beide groepen te maken met een kinderbeschermingsmaatregel. Het al dan niet gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire heeft volgens deze uitkomsten dus geen effect gehad op dit percentage. Dat sluit niet uit dat er mogelijk individuele gedupeerden zijn die als gevolg van de toeslagenaffaire wel zo erg in de problemen zijn gekomen dat er kinderbeschermingsmaatregelen ingezet werden.
Eerder maakte het CBS bekend dat de toeslagenaffaire tussen 2012 en 2018 vooral huishoudens met een migratieachtergrond, eenoudergezinnen en gezinnen met een laag inkomen heeft getroffen. In de toeslagenaffaire werden tienduizenden ouders vanaf 2005 ten onrechte verdacht van fraude met kinderopvangtoeslag. Zij kwamen in financiële problemen omdat zij veel geld moesten terugbetalen aan de Belastingdienst.
ANP
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden bij Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.