Terug

Volg Hart van Nederland

ZIEN: Geen premier Van der Plas en dat is de schuld van deze kledingkast

Politiek

27 juli 2023, 19:53

BBB-leider Caroline van der Plas is er duidelijk over: het premierschap is niet voor haar weggelegd. Daar heeft ze meerdere redenen voor, maar de belangrijkste hangt in haar kledingkast. Caroline wil zich niet in mantelpakjes, panty's of op hoge hakken hijsen.

En dat zou wel van haar worden verwacht, denkt ze zelf. "Ik zie heel erg op tegen dat internationale toneel", vertelt ze aan Hart van Nederland. "In andere werelddelen beledig je misschien wel iemand. Die ziet altijd mensen in mooie kleding en die denkt dan: wat is dit?"

"Ik kan ook niet zo", zegt ze terwijl ze naar het vest wijst dat ze aan heeft. "Dit is meer een plaid dat je op je bank legt", lacht ze. "Maar ik vind het een fijn vest." En dat is voor haar het belangrijkste. "Ik moet me prettig voelen. Als ik me goed voel, kan ik m'n werk ook goed doen."

Doe dat nooit meer!

Imagodeskundige Anne-Marie van Leggelo denkt dat de stijl van Van der Plas in Nederland geen probleem is. "Het aller belangrijkste is een stuk authenticiteit, zeker in Nederland. Haar boodschap past ook bij wat ze uitstraalt." En dat doet de politica zeker, met haar groene nagels en dierlijke printjes.

"Men vergist zich erin hoe essentieel kleding is. Het versterkt de inhoud. Je kunt daar de nadruk op leggen", aldus Van Leggelo. Ze heeft ook wat tips voor de BBB-voorvrouw. "Zorg dat het niet te druk is met motieven en kleuren. Dat gaat niet goed op beeld. En ze kan kijken naar mooie hakken die niet te hoog zijn en lekker lopen. Die bestaan!"

Dat heeft de BBB-voorvrouw al eens geprobeerd, maar helaas leidde dat meteen tot vernietigende kritiek. "Ik heb één keer hakken gedragen", vertelt Van der Plas. "Toen liep ik trots door de woonkamer en mijn oudste zoon, toen acht, zei: 'wat heb jij nou aan? Dat kan jij niet. Doe dat nooit meer!'"

Toch zijn de meeste Nederlandse kiezers het met Caroline eens. 62 procent is het eens met de stelling dat een premier zich altijd op nette wijze hoort te kleden. 35 procent vindt van niet. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Hart van Nederland onder 2.709 deelnemers.

Andere kandidaat

Hoewel de nuchtere boerin geen afscheid wil nemen van haar "stoere boots", kleurrijke sneakers en comfortabele vest, is dat niet de enige reden dat ze zichzelf geen premier ziet worden. Zo vindt ze dat ze te weinig ervaring heeft in de Tweede Kamer (2,5 jaar) en heeft ze vliegangst.

Dus praat de BoerBurgerBeweging nu met een andere kandidaat die het premierschap oppakt. Daar wil Van der Plas weinig over kwijt. "We spreken op dit moment nog met één persoon", weten we uit haar te krijgen. Pas eind augustus of begin september zal bekend worden wie de veelbesproken kandidaat is.

"Als die kandidaat het wil doen, moeten we ook nog inhoudelijk spreken over hoe we dat gaan doen." En stel nou dat die persoon het toch niet wil? Dan gaat ze alsnog zelf in het torentje zitten. "Dan gaat de kogel gewoon door de kerk." En of Pieter Omtzigt die andere kandidaat is? "De Pietervraag!", lacht ze. "Hij weet dat als hij wil, hij welkom is om te komen praten."

Voor de meeste mensen die nu overwegen om op BBB te stemmen, maakt de lijsttrekker weinig verschil. Voor 84 procent van de paneldeelnemers die van plan is op BBB te stemmen, zegt dat ze dat alsnog op die partij stemmen als Caroline van der Plas geen premier wordt. 16 procent stemt dan niet meer op de partij.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.