Terug

Volg Hart van Nederland

Burgers gaan kabinet volgend jaar advies geven over een beter klimaat

Burgers gaan kabinet volgend jaar advies geven over een beter klimaat

Politiek

23 juni 2023, 20:53

Zo'n 175 burgers gaan het kabinet advies geven over hoe inwoners van Nederland kunnen eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat. Ministers Rob Jetten (Klimaat) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) hebben vrijdag dit zogeheten burgerforum aangekondigd. Het forum begint vanaf aankomend voorjaar.

Via het burgerforum moeten Nederlanders meer invloed krijgen op grote maatschappelijke veranderingen waarmee ze te maken krijgen, zoals maatregelen voor het klimaat. Deelnemers krijgen informatie van experts en worden door loting geselecteerd om ervoor te zorgen dat het forum representatief is voor de samenleving.

'Nodig om mensen te betrekken'

"Het is waardevol en nodig om mensen actiever en beter te betrekken bij vraagstukken die het dagelijks leven raken. Zeker mensen die hun stem niet vanzelfsprekend laten horen", zegt minister Bruins Slot. Een adviescommissie onder leiding van voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer zei twee jaar geleden dat een burgerforum waardevol kan zijn voor de democratie en voor het klimaatbeleid.

Eerder deze maand blokkeerden klimaatactivisten van Extinction Rebellion het vertrek van een cruiseschip in Rotterdam:

Vertrek cruiseschip geblokkeerd door Extinction Rebellion
0:44
Vertrek cruiseschip geblokkeerd door Extinction Rebellion

Op elk advies een reactie

Het kabinet laat weten dat het advies "heel waardevol" zal zijn en de adviezen "serieus in behandeling zal nemen". Op elk advies belooft het kabinet een reactie te sturen en indien een aanbeveling niet wordt overgenomen, uit te leggen waarom niet.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.