Terug

Volg Hart van Nederland

Burgemeesters slaan alarm om situatie meest kwetsbare wijken: 500 miljoen per jaar nodig

Politiek

26 mei 2021, 18:39

Vijftien burgemeesters van grote steden slaan alarm: het gaat helemaal mis in de zwakkere wijken van ons land. Ongeveer 1 miljoen inwoners in de zestien meest kwetsbare stedelijke gebieden in ons land moeten geholpen worden. En daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

Een noodplan met een kostenplaatje van 500 miljoen euro - per jaar - en wettelijke aanpassingen, zijn de oplossing. De burgemeesters hebben daarom een manifest aan de landelijke politiek gepresenteerd.

Schokkend lage levensverwachting

In de meest kwetsbare wijken van ons land heeft men te maken met flinke vormen van armoede, criminaliteit, werkloosheid en een achterstelling op het gebied van onderwijs en gezondheid. Een van de burgemeesters die zijn handtekening heeft gezet onder het manifest, is Jan Hamming van Zaanstad. Hij schetst een onthutsend beeld over Zaanstad-Oost, een zwakke wijk binnen zijn gemeente: "Mensen in deze wijk worden maar liefst 16 jaar minder oud dan in de rest van Nederland..."

"We maken ons enorme zorgen over de tweedeling in Nederland" vervolgt de burgervader. "Er is een enorme kloof tussen de wijken in onze steden. En het is enorm belangrijk dat we die kloof dichten voordat het te laat is." Corona speelt de wijken vaak ook parten, aldus Hamming. "Het is een soort contrastvloeistof. Daardoor zien we de tweedeling in de wijken nog beter."

Hij en zijn ambtelijke collega's richten zich vooral ook op het jongere deel van de maatschappij: "Kinderen krijgen een minder goede opleiding. En daardoor een minder goede kans op de arbeidsmarkt. De kans is er dan dat je niet volwaardig mee kunt doen in de samenleving. Wij willen dat alle kinderen kunnen werken aan een mooie toekomst en een eerzame baan."

Alle hens aan dek

Eén van de Nederlandse wijken waar alles op alles wordt gezet om de problemen van inwoners aan te pakken is het Utrechtse Overvecht. Welzijnswerker Tjitske van der Woude staat daar met haar voeten in de klei. “Mijn werk bestaat uit praten, praten en nog eens praten. Vooral in de buurtcentra en bij speeltuintjes kom ik in gesprek met de Overvechters. Zo hoor ik het als eerste als er problemen zijn en daarmee gaan we dan direct mee aan de slag.”

Van der Woude is eigenlijk een soort oliemannetje, als ze problemen signaleert brengt ze de juiste mensen bij elkaar: “Gisteren hoorde ik bijvoorbeeld van iemand dat ze naar de dokter moet, maar er niet zelf naartoe kan gaan. Dan zoek ik in mijn netwerk en heb ik zo iemand gevonden die kan helpen. We hebben inmiddels ook appgroepen die fantastisch werken, die hebben in de coronatijd enorm geholpen bij individuele hulpvragen.”

"Dit is hét moment!"

De Zaanse burgervader Hamming heeft er vertrouwen in dat 'politiek Den Haag' zal gaan luisteren naar de oproep van hem en zijn collega's, al was het maar door de bijval die ze krijgen van vele grote organisaties zoals de politie, VNO-NCW, onderwijsraden, het OM, NOC*NSF en nog veel meer organisaties. "Dit is een massief gedragen statement, dat volgens mij zijn weerklank moet vinden in het coalitieakkoord."

De Arnhemse burgemeester Marcouch heeft ook zijn handtekening onder het manifest gezet en vult aan: "Dit vraagt om een lange adem. Eigenlijk vragen we commitment van vijf kabinetten." Ook hij kan beamen dat het probleem ten tijde van corona alleen maar erger is geworden. Maar nu een nieuwe coalitie in de maak is, ziet hij kansen. "Dit is hét moment. We lijken steeds meer uit de coronacrisis te komen. We moeten nu investeren in dit soort achterstandsgebieden."

'Concentreer je op zwakke wijken maar vergeet de rest niet'

Een van die organisaties, Sociaal Werk Nederland, vraagt het rijk om de zestien zwakste wijken zeker die gevraagde ondersteuning te geven. Voorman Eric van der Burg: "Concentreer het geld op de zestien zwakste wijken, maar vergeet andere plekken in Nederland ook niet."

het bedrag van 500 miljoen euro die de burgemeesters noemen, is voor de brancheorganisatie een goed begin. Maar: "Er moet ook nog een miljard naar de rest van Nederland toe." Sociaal werkers hebben te kampen met een hoge werkdruk. "Ze werken zich drie slagen in de rondte. Het is pompen of verzuipen, er móéten meer collega's bij om gericht aan de slag te kunnen gaan."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.