Terug

Volg Hart van Nederland

Burgemeester Mikkers opnieuw door het stof om 'Marokkanen-uitspraak'

Politiek

14 nov 2023, 18:06

Burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Den Bosch heeft dinsdagmiddag tijdens een debat in de gemeenteraad opnieuw zijn excuses aangeboden voor zijn "Marokkanen-uitspraak". Die deed hij tijdens een bewonersbijeenkomst over twee nieuwe azc's, eind oktober. Iemand zei daar niks te zien in opvang van Syriërs, "want die staan bovenaan op allerlei slechte lijstjes". Toen reageerde Mikkers dat Marokko bovenaan staat.

De gemeenteraad nam een motie aan waarin de uitspraak van de burgemeester werd afgekeurd, en de burgemeester werd opgeroepen direct te beginnen met het herstel van het vertrouwen met de Marokkaanse gemeenschap. Alleen de VVD stemde tegen.

De PvdA had voor dinsdag om een interpellatiedebat gevraagd, waarin de burgemeester ter verantwoording werd geroepen. "Ik had hier liever niet gestaan", begon Mikkers dinsdagmiddag zijn toespraak. Hij zei dat door zijn opmerking in Den Bosch "veel deksels vol pijn, boosheid en verdriet zijn opgetild".

Blinde vlek

"Je voelt het in de zaal, spanning, verdriet, de boosheid", zei hij tot de raad. "Het gaat niet om achtergronden, het gaat om het individu. We moeten naar het individu kijken en dat heb ik met mijn uitspraak niet gedaan. Daarvoor bied ik mijn excuses aan." Mikkers sprak van een "blinde vlek" waar hij mee kampte. "We hebben allemaal een blinde vlek", relativeerde hij.

Mikkers kwam naar eigen zeggen pas tot bezinning toen een filmpje met zijn opmerking op social media was gezet. Ook dat kwam hem op kritiek te staan. Waarom toen pas, vroegen raadsleden zich af.

Veiligheidsrisico

Tijdens de vergadering bleek dat de relatie tussen de Marokkaanse gemeenschap en de burgemeester al langer verstoord was. Al in november 2022 betichtte een moskee de gemeente van leugens en bedrog. In maart bood Mikkers zijn excuses aan voor een brief over een project waarin radicalisering wordt aangepakt. Den Bosch suggereerde dat de Arrahma-moskee jongeren zou radicaliseren. Ten onrechte, bleek al gauw. Mikkers bood zijn excuses aan en dacht dat de kous daarmee af was. Maar de moskee aanvaardde de excuses niet. Mikkers zei dinsdag dat niet geweten te hebben.

Volgens de fractie VOLT ziet Den Bosch de Marokkaanse gemeenschap door de houding van de gemeente als veiligheidsrisico en niet als medeburgers.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.