Terug

Volg Hart van Nederland

Buitenslapen in Ter Apel vanaf volgende week verboden

Buitenslapen in Ter Apel vanaf volgende week verboden

Politiek

8 sep 2022, 19:59

Asielzoekers slapen de laatste weken in grote getalen buiten op het gras en weigeren naar een noodopvangplek te gaan omdat ze bang zijn hun plek in de rij te verliezen. Hier komt hoogstwaarschijnlijk dit weekend verandering in met de invoering van het ticketsysteem.

Het nieuwe systeem - waar asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel een nummer krijgen en daarna naar de overloop locatie in Zoutkamp kunnen - gaat dan van kracht. Hiermee wordt het voor asielzoekers verboden buiten op het gras bij het aanmeldcentrum te slapen, liet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in het asieldebat met de Tweede Kamer weten.

Niet meer noodgedwongen buiten slapen

"Een perverse prikkel", zegt Van der Burg over het ticketsysteem. Met de invoering van een ticketsysteem verliezen de asielzoekers hun plek in de rij niet en hoeven ze niet uit angst noodgedwongen buiten te slapen. Of dit - na de invoering van het systeem - echt het geval is moet in de praktijk nog blijken. De burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is degene die over het verbod de definitieve beslissing maakt.

Het ticketsysteem werkt als volgt: nieuwe asielzoekers krijgen een nummer waaraan een afspraak zit gekoppeld om in Ter Apel terug te komen voor de procedure van registratie en identificatie. Voor vervoer naar Zoutkamp en op de dag van de afspraak naar Ter Apel wordt gezorgd.

Schaamte in Tweede Kamer

Vooral GroenLinks maakt zich hard om de onmenselijke omstandigheden in Ter Apel. "Een groot deel van de Kamer en een groot deel van Nederland schaamt zich diep", zei Suzanne Kröger in het debat. "Er hebben honderden mensen in de drek gelegen. Dit is een schandvlek. Schaamt u zich niet", wilde het Kamerlid van de staatssecretaris weten.

Van der Burg gaf op de harde, maar gemeende woorden van Kröger geen directe reactie. Ook bood de staatssecretaris van Asiel geen excuses aan voor de uit de hand gelopen situatie in Ter Apel. Wel zei hij het volgende over de schrijnende situatie: "Je moet niet willen dat Artsen zonder Grenzen (AzG) actief in Nederland wordt." AzG besloot eind augustus medische en psychologische zorg te bieden aan asielzoekers buiten de poort van Ter Apel.

'Ik heb geen doorzettingsmacht'

Van der Burg benadrukte dat hij vaak tevergeefs bij burgemeesters heeft aangeklopt met de vraag om opvangplekken die er in die gemeenten waren, te benutten om de asielzoekers die in het gras moeten slapen daar op te vangen. Daar kwam geen gehoor op. "Als gemeenten nee zeggen, heb ik geen doorzettingsmacht." Op dit moment werkt het kabinet aan een wetsvoorstel om een betere verspreiding van asielzoekers af te dwingen bij gemeenten. Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP/ Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.