Terug

Volg Hart van Nederland

LTO: 'Dierenextremisten die stal bezetten moeten zwaarder worden gestraft'

Politiek

7 juni 2023, 09:42

Boerenorganisatie LTO dringt er bij minister Yeşilgöz van Veiligheid en Justitie op aan om harder op te treden tegen dierenextremisten die stallen binnendringen en bezetten. Volgens LTO doet de minister te weinig om de toenemende onrust en angst op boerderijen aan te pakken en eist de organisatie concrete maatregelen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Samen met voormalig minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie hadden boerenorganisaties al de eerste stappen gezet voor het beter beschermen van boeren en het zwaarder straffen van dierenextremisten. Maar ondanks meerdere verzoeken is door huidig minister Yeşilgöz nooit een vervolg gegeven aan die gesprekken. Dit tot onvrede van de boeren, die nog dagelijks met dierenextremisten worden geconfronteerd.

Brandende fakkels

Volgens LTO-voorzitter Dirk Bruins zijn stalinsluipingen aan de orde van de dag. "Onlangs stonden er zelfs mensen met brandende fakkels voor de deur van een boerderij. Zij bleken eerder veroordeeld te zijn voor brandstichting. Dat hakt er bij de boeren en hun gezinnen hard in, omdat zij gewoon hun beroep uitvoeren en aan alle wet- en regelgeving voldoen", zegt hij tegen de krant.

De boerenerven hermetisch afsluiten tegen ongenode gasten is volgens hem geen optie en ook onwenselijk. Er is namelijk voldoende frisse lucht nodig in de stallen en de koeien moeten 's nachts buiten kunnen lopen. "Wel wordt door boeren veel meer gedaan aan beveiliging met camera’s en honden om de insluipers tegen te houden", zegt Bruins.

Vier jaar geleden bezetten dierenactivisten een varkensstal in Boxtel:

Dierenactivisten bezetten varkensfokkerij in Boxtel
1:17
Dierenactivisten bezetten varkensfokkerij in Boxtel

Grote impact

De acties van dierenextremisten hebben volgens Bruins een grote impact op boeren en hun families en zijn daarnaast niet zonder risico. Zo kunnen er zich infecties verspreiden in de stallen doordat activisten de stallen binnendringen zonder de benodigde voorzorgsmaatregelen. Juist daarom wil LTO dat stalinsluipingen harder worden bestraft.

Een woordvoerder van minister Yesilgoz laat aan de krant weten dat een gesprek met de boerenbelangenorganisatie inmiddels op stapel staat. "We hebben LTO gevraagd om met een voorstel te komen. Ook gaan we binnenkort in gesprek met LTO."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.