Politiek
26 okt 2021, 23:10
Boeren in de Krimpenerwaard zijn boos en dat hebben ze laten zien vandaag. Dinsdagochtend hebben tientallen agrariërs in de gemeente verschillende rotondes met trekkers en spandoeken 'bezet'. Waar zijn de boeren boos over? Ze zijn niet te spreken over het lokale beleid waarbij boeren via langlopende onteigeningsprocedures grond moeten afstaan aan de provincie. "Er wordt niet gedaan wat ze hebben beloofd."
Eén van de boeren die zijn bedrijf binnenkort kwijtraakt is Gert Hogendoorn uit Gouderak, onder Gouda. Zijn land aan de Veerstalblok wordt onteigend alleen is er nog geen duidelijkheid over de compensatie die hij gaat ontvangen.
De provincie wil Gert 1,7 miljoen euro betalen terwijl Gert recht meent te hebben op 3,2 miljoen. Het is aan de rechtbank om een knoop door te hakken binnenkort. Een delegatie van advocaten, experts en afgevaardigden van de rechtbank komt langs voor een schouw.
Gert: "Wij zijn de eerste groep in heel Nederland die worden onteigend voor het aanleggen van natuur. Als het goed wordt gecompenseerd is dat prima maar ze doen niet wat ze hebben beloofd." Volgens boer Gert moet de wethouder zorgvuldig te werk gaan en coulant omgaan met de grondeigenaren. "Daar is niets van terecht gekomen. Er zijn nu zoveel zaken met de boeren. Zijn wij nou echt zo lastig of biedt de overheid gewoon zo weinig? Het is gewoon mensonterend hoe de gemeente en de provincie met mensen omgaan", zegt hij stellig.
De boer hoopt verder te kunnen gaan op een andere plek in Nederland maar dat is allerminst zeker. "Ik ben inmiddels 61 jaar en we hebben geen opvolger voor het bedrijf. We weten nog niet wat we gaan doen." Of hij het bedrijf voort wil zetten hangt volgens Gert ook af over hoeveel hij krijgt voor zijn grond. "Als we 1,7 miljoen krijgen dan houdt het op, dat is te weinig om een gelijkwaardig bedrijf mee op te bouwen. Het woord is binnenkort aan de rechter. Vandaag hebben deskundigen een rapport opgemaakt, we zullen zien", aldus Gert
Melkveehouder Floor de Jong heeft met boeren zoals Gert te doen en heeft collega's in de buurt opgeroepen te protesteren tegen het lokale onteigeningsbeleid. Ze doen dit door rotondes te bezetten met trekkers en spandoeken, overigens zonder het verkeer te hinderen. "Het is bedoeld als hart onder de riem en tegelijkertijd een oproep aan de gemeenteraad om alsnog iets te doen voor deze groep mensen. De gemeente heeft in het begin gezegd dat de provincie tot het uiterste moest gaan om de boeren op redelijke manier uit te kopen. Dat gebeurt niet. De gemeente moet de provincie achter de vodden aan zitten."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.