Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren positief én kritisch op rapport Remkes: 'Misschien heeft hij het niet zo verkeerd gedaan'

Boeren positief én kritisch op rapport Remkes: 'Misschien heeft hij het niet zo verkeerd gedaan'

Politiek

5 okt 2022, 17:19

Boeren zijn voorzichtig positief over het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Wel blijven ze kritisch, bijvoorbeeld op het plan om boeren mogelijk gedwongen uit te kopen. "Ik hoop dat mijn kinderen het bedrijf nog over kunnen nemen."

Boerin Kim Beekhof (22) uit Kring van Dorth is gematigd positief: "Hij heeft wel geluisterd naar de boeren, dat laat hij ook wel zien. Toen Remkes werd aangesteld was hij volgens veel boeren, waaronder mijzelf, niet onafhankelijk. Maar met wat hij nu heeft verteld, heeft hij het misschien nog niet zo verkeerd gedaan."

Boer Floor de Jonge uit Bergambacht voegt toe: "Hij was op een aantal punten wel sympathiek naar de boeren. Zo zegt hij dat het beter zou zijn als de kritische depositiewaarden uit de wet zouden gaan." Maar uiteindelijk valt of staat alles bij wat de politiek met dit rapport doet, vertelt ze. "Ik weet onderhand wel een beetje hoe dat werkt. Dat gaat niet gebeuren."

Uitkopen

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes ziet geen andere optie dan het uitkopen van 500 tot 600 boeren in een jaar tijd. Het liefst vrijwillig, maar als dat niet lukt, dan gedwongen. Boer Floor hekelt dit plan: "Het zijn geen indianen waar je even met een cavalerie met getrokken zwaard doorheen kan. Ik mis echt wat realisme daarin."

Boerin Kim valt hem bij: "Je werk is niet alleen je werk, maar ook je passie en je leven. Dat verkoop je niet even". Dat Remkes benadrukt dat hij het liefst wil dat boeren vrijwillig worden uitgekocht, noemt ze "enigszins positief".

Perspectief

Waar beide boeren vooral op hopen, is perspectief voor op de lange termijn. "Ik hoop dat mijn kinderen het bedrijf nog kunnen overnemen", zegt Floor. Boerin Kim hoopt vooral dat het rapport van Remkes een goede basis kan zijn om weer met elkaar te gaan praten.

De nieuwe minister van Landbouw, Piet Adema, krijgt van Remkes de opdracht mee om meer te praten met boeren op het platteland. Boer Floor ziet daar het nut niet van in: "Laat hem maar lekker in Den Haag om wetgeving aan te passen, want daar zit echt de bottleneck. Iedereen is welkom hier hoor, maar interesse tonen brengt de oplossing niet dichterbij."

Kloof

Naast het aanpakken van de stikstofcrisis, moet er volgens Remkes gewerkt worden aan het herstel van vertrouwen. Wat volgens boer Floor zeker niet bijdraagt aan dit vertrouwen, is dat de politiek volgens hem vooral met zichzelf bezig is. "We zitten met stikstof, gas en zelfs corona, en dan zijn we een halve week over Kamervoorzitters aan het praten."

In de gesprekken met boeren merkte Remkes dat mensen een groeiend verschil ervaren tussen stad en platteland. Daar herkent Floor zich wel in: "Ik heb het idee dat mensen in de stad en in de politiek helemaal niet weten wat er speelt hier op het platteland."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.