Terug

Volg Hart van Nederland

Boaz kan weer lopen na stamceltherapie tegen MS: 'Ik heb mijn leven terug'

Boaz kan weer lopen na stamceltherapie tegen MS: 'Ik heb mijn leven terug'

Politiek

14 mrt 2018, 21:03

Op zijn 28ste kreeg Boaz de diagnose MS. Nog geen vier jaar later zat hij in een rolstoel. Een stamceltransplantatie in Zweden zorgde ervoor dat hij weer kan lopen. Vandaag was hij in de Tweede Kamer om te praten over de vergoeding van deze therapie. Jaarlijks vertrekken tientallen MS-patiënten naar het buitenland voor deze vorm van therapie, die in Nederland niet vergoed wordt. Stamceltherapie heeft namelijk vooral kans van slagen bij jonge patiënten, die nog niet lang ziek zijn en die een bepaald type MS hebben. Maar bij hen kan het een enorm verschil maken, zo weet Boaz. “Ik heb deels mijn leven terug. Ik kan weer zelfstandig wonen, werken en heb een vriendin”, vertelt hij.

'Nieuw' immuunsysteem

Bij de therapie wordt immuunsysteem uitgeschakeld met chemo en opnieuw opgebouwd na transplantatie van eigen stamcellen. Zo ‘vergeet’ je immuunsysteem als het ware dat er MS was. Boaz heeft dan ook geen MS-klachten meer, alleen restschade. Patiëntenverenigingen en ook steeds meer artsen pleiten voor onderzoek naar stamceltherapie. Enkele politieke partijen zijn positief over het plan en Boaz hoopt dat de Kamerleden de minister zover kunnen krijgen om het VUmc verder onderzoek te laten doen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.