Politiek
9 dec 2019, 11:59
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid gaat het recreatief gebruik van lachgas verbieden. Het middel valt voortaan onder de Opiumwet, maar mag nog wel worden gebruikt in de zorg of voor slagroomspuiten in de horeca. Revalidatieartsen en organisaties als de Hersenstichting vragen al maanden zo'n een verbod. De afgelopen jaren zijn jongeren veel vaker ballonnetjes met lachgas gaan gebruiken, vooral tijdens het uitgaan. Als ze veel te veel patronen nemen, kunnen ze daar flinke gezondheidsproblemen van krijgen.
Begin september bleek uit een rondgang van Hart van Nederland dat er dit jaar veel meer mensen met verlammingsverschijnselen in het ziekenhuis zijn beland na het gebruik van lachgas dan vorig jaar. Lees ook: Populair lachgas leidt tot explosieve toename verlammingen Deze jongeren nemen volgens revalidatieartsen soms honderden ballonnen per dag. Mensen die zoveel lachgas nemen, kunnen op de lange termijn last krijgen van tintelingen in hun armen en benen. Als ze ermee doorgaan, kunnen ze uiteindelijk zelfs in een rolstoel belanden. Het is dan nog maar de vraag of ze daar ooit helemaal van herstellen. Ook staatssecretaris Blokhuis ziet nu dat de gezondheidsrisico's te groot zijn. "Een ballonnetje is echt niet zo onschuldig als het lijkt, dat wordt nu duidelijk", zegt hij. "Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken."
Blokhuis wil ervoor zorgen dat de lachgaspatronen wel gewoon beschikbaar blijven voor de zorg en horeca. "Het moet immers gewoon blijven om een toef slagroom bij je appeltaart te kunnen bestellen. "Hij gaat daarom de komende tijd samen met minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie gesprekken voeren met groothandels, horeca-ondernemers en gasproducenten. Tekst gaat verder onder de video. Met het verbod hoopt de staatssecretaris ook het aantal verkeersongelukken terug te dringen waarbij lachgas in het spel is. Ook dat aantal is de afgelopen jaren explosief toegenomen. In 2016 waren er nog zestig incidenten, in de eerste helft van dit jaar waren het er 960. Het is nog niet bekend wanneer het verbod op lachgas ingaat.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.