Terug

Volg Hart van Nederland

'Blindfluencer' met 5 procent zicht wordt burgemeester Leiderdorp

'Blindfluencer' met 5 procent zicht wordt burgemeester Leiderdorp

Politiek

14 juni 2023, 09:04

De gemeente Leiderdorp krijgt een burgemeester die vrijwel blind is. De gemeenteraad heeft Tjarda Struik voorgedragen bij minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Struik, nu nog gemeenteraadslid namens de VVD in Zeist, heeft slechts 5 procent zicht en staat op social media bekend als 'blindfluencer'.

De 37-jarige Struik heeft bijna 195.000 volgers op TikTok, waar ze filmpjes deelt over haar leven als "bijna blinde", zoals ze het zelf noemt. Struik ook actief als spreker en adviseur. Ze omschrijft zichzelf als "groot voorvechter van diversiteit en inclusie".

Struik zei vorig jaar in een interview dat het haar droom is om burgemeester te worden. Die droom komt nu uit in Leiderdorp, een gemeente in Zuid-Holland met bijna 28.000 inwoners.

Pensioen

Van de negentien sollicitanten kwam Struik als favoriet van de vertrouwenscommissie naar voren. Als alle formaliteiten zijn afgehandeld, wordt ze op 14 november beëdigd door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit.

Struik volgt Laila Driessen op, die kort daarvoor haar 70e verjaardag viert en na bijna twaalf jaar als burgemeester met pensioen gaat.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.