Politiek
15 aug 2021, 11:54
In Afghanistan rukt de Taliban op naar de voorsteden van Kabul. In Nederland werd zaterdagmiddag tijdens een crisisoverleg over de situatie gesproken. Demissionair premier Rutte sprak met bewindslieden Sigrid Kaag (minister Buitenlandse Zaken), Ankie Broekers-Knol (staatssecretaris Justitie en Veiligheid) en Ank Bijleveld (minister Defensie). Die laatste heeft door een tweet over een bioscoopbezoekje voor ophef gezorgd op Twitter.
"Vanavond zag ik de film Slag om de Schelde. Een ‘vergeten’ operatie, maar wel de grootste op grondgebied, met tienduizenden slachtoffers", zei Bijleveld over haar bioscoopbezoek in een tweet.
Veel twitteraars vonden haar bericht qua timing ongelukkig, aangezien er in Afghanistan een noodsituatie is en het kabinet dinsdag pas een debat over de kwestie op de agenda heeft staan.
Jelmer Evers steekt zijn mening over het bioscoopbezoekje van Bijleveld niet onder stoelen of banken. "Kaboel staat op het punt te vallen, het lijkt te laat te zijn om Afghanen die aan onze missies hebben meegewerkt te evacueren, de minister gaat lekker naar de bios en pas dinsdag een debat", schrijft hij. "We laten mensen in de steek die hun leven riskeerden, we zijn een land zonder eer."
Evers is niet de enige die iets vindt van het filmbezoek van de minister. Journalist Ton F. van Dijk stelt: "Hoe kun je als minister zo toondoof zijn? Terwijl Afghaanse medewerkers van NL Defensie in Kabul onder de voet worden gelopen en hun leven vrezen, zit je als eindverantwoordelijke in de bioscoop over 'vrijheid' te tweeten."
Andere mensen op Twitter vinden dat de Nederlandse regering in actie moet komen. "Ik schaamde me kapot voor dit kabinet, circus side show van mensen die er alleen maar voor zichzelf en elkaar zitten", vindt Willemijn.
"Nederland heeft geen eer en gedraagt zich zonder enig verantwoordelijkheid besef. Gelukkig kunnen onze bewindvoerders zich altijd beroepen op ‘ik heb er geen herinnering aan’", besluit Stephan Langedijk.
Defensie laat weten dat "alles op alles" wordt gezet om onder andere de tolken die Nederlanders hielpen in Afghanistan en recht hebben op asiel terug te halen. Ook nu de hoofdstad van het land dreigt te vallen.
Een woordvoerder van Defensie kon niet zeggen hoeveel tolken er nu nog in beeld zijn om naar Nederland te gaan. Vrijdag meldde het ministerie nog dat van de 273 tolken die voor Nederland werkten inmiddels zo'n 110 met hun gezinnen naar Nederland zijn gehaald. Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) zei vrijdag de rest "versneld" naar Nederland te willen brengen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.