Terug

Volg Hart van Nederland

Uitstoot ver boven de norm: biomassa-installaties in Winschoten voorlopig uit

Politiek

19 nov 2019, 15:58

Omwonenden van zwembad De Watertoren zijn blij. Uit nieuw onderzoek naar de biomassa-installatie bij het zwembad in het Groningse Winschoten blijkt dat de uitstoot van bepaalde schadelijke stoffen ver boven de norm is. Op last van de gemeente moet de installatie voorlopig uit blijven staan. Ook een biomassa-installatie bij een ander zwembad in het dorp moet uit blijven staan. De uitstoot van koolmonoxide, fijnstof, benzeen en aldehyden is boven de norm en de gemeente stelt de eigenaar van de installaties nu in gebreke. Het onderzoek naar de uitstoot van de installatie werd uitgevoerd naar aanleiding van klachten van omwonenden. Zij ervaren rook- en stankoverlast, maar het meest vrezen ze voor hun eigen gezondheid.

Bang om kanker te krijgen

Verschillende buurtbewoners vertelden eerder aan Hart van Nederland dat ze last hebben van hun luchtwegen en zelfs bang zijn om kanker te krijgen door de hoge concentraties van fijnstof. "We hebben eerst de pijp laten verhogen, maar de klachten bleven", vertelt burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt.

Lees ook: Zorgen om gezondheidsrisico's van biomassa-installatie zwembad Winschoten "Uit eerdere rapporten en onderzoeken bleek dat de uitstoot van de installatie binnen de normen bleef. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, hebben we een uitgebreid onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren", aldus Sikkema in een persbericht van de gemeente. De resultaten van dit onderzoek laten dus zien dat de uitstootnormen worden overschreden.

Burgemeester is enorm geschrokken

De burgemeester laat weten enorm geschrokken te zijn van de uitkomsten. "De resultaten laten zien dat er bijvoorbeeld tien keer zoveel koolmonoxide en vier tot vijf keer zoveel fijnstof uit de pijp komt dan is toegestaan. Dat vind ik onacceptabel." De installaties in Winschoten en in Finsterwolde blijven daarom voorlopig uit staan. "We willen de omwonenden, gebruikers en medewerkers van de zwembaden niet aan zulke stoffen blootstellen", legt de burgemeester uit.

Eigenaar ketels is verbaasd

Energy Outsourcing Solutions (EOS) is eigenaar van de twee installaties in Winschoten en is verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. 'Uit een eerdere inspectie die is gedaan door een onafhankelijk bedrijf bleek dat de uitstoot binnen de normen bleef. We hebben onze twijfels bij de uitkomsten van dit rapport.' Op dit moment heeft EOS nog drie andere soortgelijke installaties in het land staan en ze zijn ook nog bezig met de bouw van nieuwe installaties. Hoeveel dat er zijn en waar ze komen te staan, wilde woordvoerder Bas van Breugel niet zeggen tegen Hart van Nederland.

Hoe nu verder met biomassa?

De gemeente is druk bezig met de vervolgstappen, aldus Sikkema. "We zijn in gesprek met de GGD over de gezondheidsrisico's. We weten nu wel wat er uit de pijp komt, maar nog niet wat er bij de mensen binnen komt en wat voor effecten dit precies heeft." Ook is er op dit moment volgens de burgemeester nog weinig bekend over de gezondheidseffecten door de uitstoot van biomassa-installaties op langere termijn. Lees ook: Rokende pijpen en stankoverlast: is de biomassa-installatie gevaarlijk? Ze wil ook weer in discussie met de gemeenteraad over de inzet van biomassa als duurzaam alternatief voor aardgas. "Toen we vorig jaar de beslissing namen om biomassa in te zetten voor de verwarming van onze zwembaden, hebben we gehandeld vanuit de gedachte dat we een geschikt en duurzaam alternatief voor aardgas hadden gevonden." Deze discussie staat wat Sikkema betreft weer open. "Ook gezien de landelijke discussie over de duurzaamheid van biomassa."

'Luchtkwaliteit mag niet in gedrang komen'

In een reactie zegt minister Wiebes dat biomassa belangrijk is voor de energietransitie, maar dat hij de zorgen begrijpt. "We moeten streng zijn en zorgen dat de luchtkwaliteit niet in het gedrang komt. Dat kan gewoon niet in dit kleine land." Voorlopig wordt de subsidieregeling niet afgeschaft, zei de minister. "Voor zover subsidie nodig is, blijft die in stand. Maar we moeten ons richten op schone en niet op vieze biomassa-installaties."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.