Terug

Volg Hart van Nederland

Biologische boeren: 'Onze producten in de supermarkt zijn veel te duur'

Politiek

13 mrt 2023, 09:30

Biologische boeren zijn de torenhoge prijzen voor hun eigen producten zat. Volgens Biohuis, de belangenorganisatie voor biologische boeren, zijn de prijsverschillen tussen biologisch en niet-biologisch te groot, meldt het AD.

Akkerbouwer Ronald Hoogendijk runt met een compagnon en zijn oom Jaap Korteweg, oftewel de Vegetarische Slager, een biologische boerderij in West-Brabant. Zoals het een biologische onderneming betaamt, gebruiken ze geen chemicaliën of kunstmest. Dat betekent dat hun producten wat duurder zijn om te produceren dan niet-biologische producten, maar zó duur als ze bij de supermarkt worden verkocht, daar groeit het volgens de biologische boeren scheef.

Wortel van het probleem

Korteweg noemt als voorbeeld winterpenen van Albert Heijn. Een kilo 'gewone' wortels kost 1,19 euro, een biologische kilo penen maar liefst 1,99 euro. Dat is dus een verschil van 80 cent. "Voor een biologische boer kost het 35 cent om te maken, bij een niet-biologische boerderij is de kostprijs zo’n 20 cent. Dat is maar een verschil van 15 cent."

Het is tijd om spijkers met koppen te slaan, vindt ook Autoriteit Consument & Markt (ACM), dat een brief schreef aan landbouwminister Piet Adema. Om de prijsverschillen tussen biologisch en niet-biologisch kleiner te maken, moet er gekeken worden naar bijvoorbeeld een btw-verlaging of subsidies. Immers, vanaf 2030 moet 25 procent van de landbouw in Europa biologisch zijn en 'wij' blijven nu steken op 4,4 procent.

Biologisch niet per se duurder

Nu blijkt uit de Agri Nutri Monitor, een jaarlijks onderzoek van de Universiteit Wageningen, dat het níet zo is dat supermarkten meer vragen voor biologische producten. Onderzoeker Willy Baltussen van de Universiteit van Wageningen legt uit waar het mis gaat. "De brutomarge is voor biologisch vaak groter, maar na aftrek van alle kosten houden supermarkten er vaak minder aan over." Zo kopen klanten doorgaans minder vaak een biologische dan een 'gewone' wortel, waardoor het voor de supermarkt duurder is om zo'n wortel in de schappen te leggen. En biologische producten moeten vaker worden afgeprijsd en worden vaker weggegooid.

Dat mag dan wel zo zijn, maar niet-biologische producten hebben op hun beurt weer veel verborgen kosten, schetsten de biologische boeren. Zoals: "het grondwater dat vervuild raakt, het verlies aan biodiversiteit, de problemen rond stikstof. Dat vind je niet terug in de prijs, maar moeten we als samenleving wel betalen".

Nieuwe Shell

De biologische boeren roepen supermarkten om tot omdenken en kleinere marges te accepteren. Dat gaat in den beginne inderdaad geld kosten, aldus Korteweg. "Maar je wil als supermarkt toch niet de nieuwe Shell worden? En bovendien geloof ik niet dat supermarktbedrijven te klagen hebben over winstgevendheid."

Biologische boeren: 'Onze producten in de supermarkt zijn veel te duur'
0:41
Biologische boeren: 'Onze producten in de supermarkt zijn veel te duur'

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.