Politiek
16 apr 2018, 07:36
2017 was een druk jaar voor het College voor de Rechten van de Mens. Het totaal aantal vragen en meldingen over discriminatie bij de organisatie is vorig jaar met ruim een derde gestegen, blijkt uit de Monitor Discriminatiezaken 2017 van het College. Van de in totaal 4.259 meldingen en vragen die de organisatie kreeg, ging 35 procent over zwangerschapsdiscriminatie. Ook mensen met een handicap of chronische ziekte meldden zich steeds vaker met een vermoeden van discriminatie. Bijna een kwart van de meldingen ging hierover.
Vorig jaar kreeg het College ook 810 klachten binnen over discriminatie bij de toegang tot bijvoorbeeld horecavoorzieningen en musea, in het openbaar vervoer en bij het afsluiten van verzekeringen. Dat komt vooral door het VN-Verdrag handicap, dat Nederland in 2016 ratificeerde. Sindsdien kunnen mensen met een beperking ook discriminatie bij de toegang tot goederen en diensten bij het College melden. Lees ook: ‘Toeslagen studenten met beperking moeten fors omhoog’ 87 procent van de klachten die binnenkwamen werden in behandeling genomen door de partijen waarover een melding binnenkwam. Die partijen zijn daartoe niet juridisch verplicht, maar het College is verheugd over die grote bereidheid om maatregelen te treffen aan de hand van een uitspraak van de waakhond van de mensenrechten in Nederland. ANP Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.