Terug

Volg Hart van Nederland

Bewoners Bergen op Zoom helemaal klaar witte zandzaken op kade: 'Dit hoort gewoon niet'

Politiek

2 dec 2022, 19:58

Bewoners van de Oude Binnenhaven in Bergen op Zoom wonen in een prachtig historisch centrum, maar ze kunnen al ruim een jaar niet genieten van hun uitzicht. Langs de kademuren heeft de gemeente namelijk lange rijen grote, witte zandzakken geplaatst. "Schandelijk", zeggen bewoners.

"Het is een schandvlek op het plantsoen van de historische binnenstad", zegt Flip Aertssen, bewoner van de kade. "Het is schandalig dat ze dit zo gedaan hebben. het hoort gewoon niet." Wethouder Hans Peter Verroen snapt de klachten maar zegt ook dat er geen geld beschikbaar is om de muur nu op te knappen.

Geen mooi aanzicht

De zakken zijn door de gemeente tegen de kademuren gezet om ze te versterken. De muren zijn aangetast door oude boomwortels en de zakken moeten voorkomen dat de boel instort. Maar bewoners geloven daar niks van. "Het is gewoon omdat er geen onderhoud gepleegd is", zegt André Blom. Hij woont al jaren aan het oudste pand aan de kade en zag hoe bomen die op de kade stonden de bovenste laag van de kademuren langzaam opbraken. "Je ziet dat het op sommige plekken helemaal is weggedrukt. We hebben heel vaak de gemeente aangesproken, want die bomen kwamen maar omhoog en je zag ze uit de muur komen. Maar vanuit de gemeente gebeurde niet."

Wethouder van openbare buitenruimte Verroen geeft toe dat hij het ook niet zo'n mooi aanzicht vindt en snapt dat mensen zich eraan ergeren. "Ik zou willen dat ik een toverstokje had zodat ik het morgen goed kon maken, maar dat kan niet. We hebben voor deze tijdelijke, niet al te dure oplossing omdat de gemeente destijds het financieel zwaar had en het niet kon bekostigen."

De gemeente gaat nu onderzoeken hoe ze het probleem gaan aanpakken. Maar dat heeft tijd nodig volgens de wethouder. "We gaan voor de zomer de raad een plan voorleggen waarin we diverse opties bespreken. We willen dit als een kans zien om het niet even snel op te knappen maar om een extra boost aan dit gebied te geven."

Draai geven aan schoonheid

Door de historische binnenstad worden veel rondleidingen gegeven om al de schoonheid te laten zien. Maar dus ook de zandzakken aan de kade. Voor Margareth Koevoets is het pijnlijk om als stadsgids de kade te laten zien. "Het is triest want het havengebied is voor ons rondleiders historisch enorm belangrijk. Rond de 16e eeuw had Bergen op Zoom internationale allure en die haven was daar de grootste oorzaak van. Er werd hier direct naar het zuiden en naar het westen gevaren. Het is dus destijds een enorm belangrijk routepunt geweest."

Als mensen vragen naar de zandzakken probeert Koevoets met een creatieve draai een mooi verhaal te geven. "We staan er kort bij stil maar de zakken zijn voor ons niet het belangrijkste punt in de tocht. Het belangrijkste is dat het een historische stad is en de verhalen die daarachter zitten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.