Terug

Volg Hart van Nederland

Bereid je maar vast voor: vakbonden kondigen nieuwe treinstakingen aan

Bereid je maar vast voor: vakbonden kondigen nieuwe treinstakingen aan

Politiek

1 sep 2022, 18:06

De treinstakingen van de afgelopen week hebben nog niet het gewenste effect bereikt en daarom gaan de vakbonden door met hun protest. FNV Spoor, VVMC en CNV kondigen nieuwe acties aan.

De vakbondsleden "stoppen pas met actievoeren, zodra er een goede cao ligt", zo melden ze in een persbericht. Wanneer de stakingen plaatsvinden en hoe die eruit gaan zien, is nog niet bekend, zegt een woordvoerder.

'Zware wissel op het sociale leven'

De afgelopen twee weken werd er een estafettestaking gehouden met in totaal vijf stakingsdagen. Het idee was om per regio het treinverkeer plat te leggen, maar dinsdag reden in het hele land geen treinen. De NS was bang dat er te veel chaos zou ontstaan door de staking in de regio Midden-Nederland.

De stakende medewerkers klagen over werkdruk en onregelmatige diensten. "De menselijke maat moet terug in het bedrijf", vinden de vakbonden. Ze zeggen dat opvallend veel nieuwe collega's binnen een jaar weer vertrekken. "De reden: de zware wissel op het sociale leven, zoals twee van de drie weekenden tot zes van de acht weekenden moeten werken. Niet weten hoe laat je thuis bent. Steeds minder pauzetijd. Veel NS’ers moeten tot hun AOW-leeftijd nachtdiensten blijven werken."

Uitnodiging gesprek blijft uit

Daarom eisen ze meer loon. Een van hun eisen is een automatische compensatie voor prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen de bonden een eenmalige uitkering van 600 euro, een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken. Onder de NS-cao vallen zo'n 16.700 medewerkers.

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst liepen vast. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Wel heeft het bedrijf eerder laten weten open te staan voor onderhandelingen met de bonden. "Inhoudelijk hebben we daar op dit moment geen verdere toevoegingen op", zo laat een woordvoerder donderdag weten.

De bonden lieten eerder al weten verder te gaan praten over vervolgacties als de NS niet op de cao-eisen zou reageren. Inmiddels heeft de NS laten weten dat zij aan zet zijn, zegt de FNV. "Wij zijn blij dat de werkgever nu tot dit inzicht is gekomen, want het bleef oorverdovend stil vanuit die kant. Maar tot nu toe hebben wij nog geen uitnodiging gehad van de NS voor een gesprek."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.