Terug

Volg Hart van Nederland

BBB oppert Oekraïners terug te sturen naar veilige delen land

Politiek

29 jan 2024, 20:43

BBB vindt dat er serieus moet worden nagedacht over het terugsturen van Oekraïense vluchtelingen naar veilige delen van het land. "We kunnen hier niet iedereen huisvesten", zei BBB-Kamerlid Mona Keijzer in een Kamerdebat over asiel en migratie. Oekraïne is al bijna twee jaar in oorlog met Rusland.

Ook wil Keijzer weten hoe het kabinet staat tegenover eventuele repatriëring van Oekraïense dienstplichtigen naar Oekraïne, als het land daar om zou vragen. Volgens het Kamerlid zijn 650.000 Oekraïense dienstplichtigen hun thuisland ontvlucht en verblijven nu in diverse Europese landen waaronder Nederland.

Keijzer vindt verder dat ook Oekraïners die hier zijn huur moeten gaan betalen. Ze noemt het "onderhand volstrekt onuitlegbaar" dat vluchtelingen geen huur en zorgkosten hoeven te betalen, maar minima wel.

Politiek verslaggevers Sam Hagens en Merel Ek bespreken elke vrijdag de ontwikkelingen in politiek Den Haag. Waar gaat het heen met de formatie van het nieuwe kabinet? En wat gebeurt er in de wandelgangen? Met Politiek Vandaag ben je helemaal op de hoogte.

Tegenstand in Kamer

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt verwierp onmiddellijk het idee van Keijzer om Oekraïense vluchtelingen terug te sturen. Podt vindt dat het niet aan de politiek is om te bepalen welk deel van een land in oorlog veilig is.

Kamerlid Julian Bushoff van GroenLinks-PvdA noemde het idee van BBB "nieuw en zorgelijk". Hij vindt het onbegrijpelijk dat BBB nadenkt over het terugsturen van vluchtelingen naar een land dat in oorlog is.

Tientallen miljoenen voor granaten

Maandag werd ook bekend dat Nederland 97 miljoen gaat vrijmaken voor de oorlog in Oekraïne. 87 miljoen komt beschikbaar voor artilleriegranaten. 10 miljoen is voor het versterken van de cyberverdediging van het land.

Daarnaast steekt het demissionaire kabinet nog eens 25 miljoen in het Internationaal Fonds voor Oekraïne waaruit wapens voor Kyiv worden gefinancierd, laat demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) aan de Kamer weten. "Het is van groot belang Oekraïne te steunen voor niet alleen de korte, maar ook de lange termijn", aldus de bewindsvrouw.

Nederland gaf sinds de aanval van Rusland op Oekraïne in februari twee jaar geleden, al meer dan 2,6 miljard euro aan militaire steun aan Oekraïne.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.