Terug

Volg Hart van Nederland

BBB grootste in Eerste Kamer, GroenLinks/PvdA kan coalitie meerderheid geven

Politiek

30 mei 2023, 17:06

De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt zoals verwacht de grootste fractie in de nieuwe Eerste Kamer. De partij krijgt 16 zetels. Dat is wel een zetel minder dan de prognose na de verkiezingen van de Provinciale Staten in maart.

GroenLinks en PvdA, die één fractie gaan vormen, komen samen uit op 14 zetels. Daarmee zouden zij de coalitie aan een meerderheid kunnen helpen. VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben samen 24 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Dat zijn wel twee zetels meer dan bij de eerste prognose.

Strategisch stemmen

De voorlopige uitslag van de Verkiezingsdienst van het ANP wijkt iets af van de prognoses. Het verschil komt door strategisch stemmen. De kiezers mogen een stem uitbrengen op andere partijen, die daardoor een zetel van anderen kunnen afsnoepen.

De verloren zetel van de BBB ging naar het CDA. Die partij haalde nipt de laatste restzetel binnen. Een Statenlid van GroenLinks in Zuid-Holland stemde op Volt, en daardoor lopen GroenLinks en PvdA een vijftiende zetel mis. Voor Volt was die ene stem juist genoeg voor een tweede zetel.

Kiescolleges

De 75 leden van de Eerste Kamer zijn gekozen door de twaalf Provinciale Staten, door kiescolleges van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius, Saba en door een nieuw kiescollege voor Nederlanders in het buitenland. De uitslag is nog niet definitief. De stemmingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nog niet binnen. Bovendien moet de Kiesraad de uitslag nog vaststellen. Dat gebeurt donderdag.

De zetelverdeling in de Eerste Kamer: BBB 16 zetels, GroenLinks/PvdA 14, VVD 10, CDA 6, D66 5, PVV 4, SP 3, ChristenUnie 3, Partij voor de Dieren 3, JA21 3, SGP 2, Volt 2, Forum voor Democratie 2, Onafhankelijke Politiek Nederland 1, 50PLUS 1.

Hart van Nederland sprak de trotse familie van Caroline van der Plas na de verrassende megawinst tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Zie hier hun reactie:

Moeder en zonen van Van der Plas supertrots om hun Caroline
2:14
Moeder en zonen van Van der Plas supertrots om hun Caroline

ANP

Beeld: Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.