Terug

Volg Hart van Nederland

Asielproblematiek zaterdag groot thema, Wilders wil leger inzetten tegen overlast Ter Apel

Politiek

3 juni 2023, 20:14

De asielproblematiek in Nederland hield politici zaterdag flink bezig. Waar premier Rutte te maken kreeg met een oververhitte zaal tijdens het VVD-congres, bezocht PVV-leider Wilders Ter Apel.

Wilders bezocht Ter Apel om in gesprek te gaan met slachtoffers, ondernemers en bewoners.

Na het bezoek aan Ter Apel twitterde Wilders dat hij "elke dag zal knokken om de asielramp te keren. (...) Nederland heeft nu een asielstop nodig."

Hij opperde zelfs om het leger in te zetten tegen de overlast door een groep asielzoekers uit het centrum in Ter Apel.

Tijdens zijn bezoek waren ook demonstranten aanwezig:

Geert Wilders op bezoek in Ter Apel
0:48
Geert Wilders op bezoek in Ter Apel

De overlast in Ter Apel blijft toenemen en er zijn zorgen dat bij een hoge asielinstroom opnieuw asielzoekers buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Toen sliepen op verschillende avonden honderden mensen noodgedwongen buiten het centrum.

'Stekker uit het kabinet'

In Apeldoorn, op het VVD-congres, werd de discussie over de asielinstroom ook op een verhitte manier gevoerd. Vooral een aantal kritische leden hekelde de non-prestatie van het kabinet om de instroom te verlagen. Ook op sociale media roerden veel VVD'ers zich de afgelopen dagen, met oproepen om de stekker uit het kabinet te trekken.

Duiding van politiek verslaggever Merel Ek:

"De VVD-leden waren heel erg kritisch vandaag. De beloftes die zijn gedaan, werden natuurlijk al een half jaar geleden gedaan. Rutte was ook ontzettend fel, eigenlijk omdat hij nog niks heeft. Hij kan alleen nog een keer om geduld vragen.

Wat je van verschillende VVD-leden hoorde, is dat dit wel de laatste keer is. Als dit niet snel is opgelost, moet de VVD de stekker van het kabinet eruit trekken, zeggen ze. Men herkent het VVD-geluid niet meer in het beleid dat nu door het kabinet wordt gevoerd, zeker qua migratie."

Bij die oproepen, en bij stoom afblazen, is het vooralsnog gebleven. Een van die kritische leden, Paul Slettenhaar, probeerde Rutte nog een harde deadline voor het maatregelenpakket te ontfutselen, maar kreeg die niet. De premier zei nog een paar weken nodig te hebben. "Dat zijn er maximaal vier", vindt Slettenhaar.

Dit zei Rutte na het congres:

Rutte na VVD-congres in Apeldoorn
1:31
Rutte na VVD-congres in Apeldoorn

Coalitie hevig verdeeld

Een deel van het kabinet spreekt al maanden over een strategische migratieagenda, waaronder asielmigratie. De coalitie is hierover hevig verdeeld. VVD en CDA zitten min of meer op een (strengere) lijn, terwijl D66 en ChristenUnie alleen maatregelen willen die humaan en juridisch houdbaar zijn.

Binnen de VVD-partij heerst verdeeldheid over de beoogde spreidingswet. Kritische leden stellen dat de gemeenten, als de wet wordt doorgevoerd, geconfronteerd zullen worden met veel grotere aantallen asielzoekers dan oorspronkelijk voorgesteld, wat volgens hen het lokale bestuur zal ontwrichten.

Staatssecretaris van asielzaken, Eric van der Burg, wil met de nieuwe wet bereiken dat asielzoekers gelijkmatiger over alle gemeenten worden verspreid. Hij heeft echter moeite om bij veel gemeenten draagvlak te vinden voor de opvang van asielzoekers, wat resulteert in wisselend succes.

VVD-leider Mark Rutte heeft in ieder geval op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

Net als fractievoorzitter Sophie Hermans vindt Brekelmans dat het kabinet pas op vakantie kan als er een pakket ligt. De fractie zal die voorstellen vervolgens "kritisch wegen. De intentie van iedereen is om er uit te komen, maar als dat niet zo is, kan dat consequenties hebben". Dat kan een kabinetscrisis en uiteindelijk de val van het kabinet Rutte IV betekenen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.