Politiek
5 nov 2021, 11:52
De Amsterdamse driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie houdt rekening met een "groot aantal" deelnemers aan de klimaatmars zaterdag in de hoofdstad. De organisatie verwacht volgens burgemeester Femke Halsema 20.000 betogers.
Overigens geeft de organisatie zelf aan dat zich ruim 20.000 mensen hebben aangemeld, maar dat ze hoopt dat het de grootste klimaatmars ooit in Nederland zal worden en er meer dan 40.000 mensen zullen komen. De grootste klimaatmars tot nu toe in Nederland was in maart 2019 met 40.000 deelnemers in Amsterdam. "Toen regende het ontzettend en was het ijskoud", zegt een woordvoerder van de organisatie.
Ruim 20.000 is een groot aantal qua vooraanmeldingen, aldus de woordvoerder. "Maar het blijft lastig een inschatting te maken. Niet iedereen die gaat, meldt zich aan. Maar aan de andere kant, er zijn ook mensen die zich aanmelden maar op de dag zelf om allerlei redenen besluiten toch niet te komen."
Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen geldt het dringende advies aan alle deelnemers om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Op het moment van de demonstratie is het houden van die afstand overigens niet verplicht en kunnen politie en handhavers dit dan ook niet afdwingen. De organisatie brengt het dringende advies van het kabinet op dit punt "actief" over op de deelnemers, zo zegt de driehoek te hebben afgesproken.
Om overlast voor bewoners en bedrijven te beperken en bezoekersstromen zoveel mogelijk van elkaar te scheiden, worden 'crowdcontrol-maatregelen' genomen en begeleidt de politie de demonstratie. De organisatie moet een ordedienst aanstellen, die er onder meer op moet toezien dat deelnemers niet afwijken van de afgesproken route.
Die route begint op de Dam aan de Paleiszijde, met een uitloop naar de Monumentzijde en zo nodig het Rokin, en eindigt in het Westerpark. De demonstranten kunnen zich vanaf 12.00 uur verzamelen op de Dam. Om 13.00 uur begint het programma, dat tot 16.00 uur duurt.
De betogers eisen een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid. Het kabinet doet al jaren te weinig om mensen in binnen- en buitenland te beschermen, vinden ze. "De klimaatcrisis is nu. Steeds meer mensen worden getroffen door bosbranden, overstromingen en hongersnoden", aldus de organisatie.
De Klimaatmars is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van onder meer Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en Milieudefensie.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.