Terug

Volg Hart van Nederland

Agractie kritisch gesprek in met stikstofbemiddelaar en kabinet: 'Boeren prikken door Haagse trucjes’

Agractie kritisch gesprek in met stikstofbemiddelaar en kabinet: 'Boeren prikken door Haagse trucjes’

Politiek

31 aug 2022, 12:01

Boerenorganisaties LTO en Agractie gaan woensdag in gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, minister-president Mark Rutte en ministers Van der Wal, Staghouwer en Harbers. Agractie-voorzitter Bart Kemp stapt met een kritisch gevoel de drempel over, zo vertelt hij voorafgaand aan het gesprek aan Hart van Nederland. "Boeren prikken door Haagse trucjes heen. Wij verwachten concrete stappen en anders zal de onrust niet afnemen."

Het was nog even spannend of de boerenorganisaties überhaupt aan tafel zouden gaan met de stikstofbemiddelaar en de premier. De organisaties stelden als eis alleen met de heren in gesprek te willen gaan als er gesproken kan worden over specifieke onderwerpen. Zowel Remkes als Rutte stemde daar mee in.

"Er is akkoord gegaan met onze agenda en daarom gaan we vandaag in gesprek. Het belangrijkste punt is het fundament. De kritische depositiewaarde die niets zegt over de werkelijke staat van de natuur. Laten we de staat van de natuur centraal zetten met alle factoren die daarop van invloed waarvan stikstof er een is."

Geen vertrouwen

Boerenorganisaties vinden dat er te veel verantwoordelijkheid voor de stikstofuitstoot op hun bordje wordt gelegd. Het zorgt voor wantrouwen. "In Remkes als bemiddelaar hebben wij geen vertrouwen", aldus de Agractie-voorzitter. "Op korte termijn zijn er geen woorden maar daden nodig. Het kabinet moet vandaag de eerste stappen zetten. De agenda is goed; concreet en volledig op de inhoud. Het is nú aan het kabinet om te gaan leveren."

De voorman van Agractie geeft aan met een ‘kritisch gevoel’ het gesprek in te gaan. Waarom dat gevoel heerst, wil hij niet specificeren. Toch is Kemp iets hoopvoller over het tijdsbestek waarin de stikstofuitstoot gehalveerd moet worden. "Als de deadline van 2030 wordt verschoven geeft dat boeren meer tijd." Maar alleen extra tijd krijgen, is voor agrariërs niet voldoende. "Boeren prikken door Haagse trucjes heen", stelt Kemp. "Wij verwachten concrete stappen. De weerstand en maatschappelijke onrust blijven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.