Terug

Volg Hart van Nederland

Afgestane kinderen willen de Nederlandse staat aanklagen

Afgestane kinderen willen de Nederlandse staat aanklagen

Politiek

23 nov 2019, 08:44

Zeker tien mensen die als baby door hun destijds ongehuwde moeder zijn afgestaan, willen de Nederlandse staat aansprakelijk stellen voor hun leed. Ze zijn in overleg met een kantoor van letselschade-advocaten. Dat meldt Trouw zaterdag.

Onder grote druk

Tussen 1956 (toen adoptie officieel werd geregeld) en 1984 (toen abortus legaal werd) hebben ruim 15.000 vrouwen afstand gedaan van hun kind. Dat gebeurde onder grote druk. Sommige vrouwen zeggen zelfs te zijn gedwongen. Een van hen heeft de staat al aansprakelijk gesteld. De afgestane baby's zaten vaak lang in tehuizen of gingen van pleeggezin naar pleeggezin, zo bleek uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Er waren tehuizen waar niet naar de kinderen werd omgekeken of waar baby's kalmeringsmiddelen kregen. Vaak ontbreken ook grote delen uit de dossiers en is er niet te achterhalen wat er toen met het kind gebeurd is. Op 1 oktober heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) een meldpunt geopend voor afstandsmoeders en kinderen die (gedwongen) zijn afgestaan. Daar zijn inmiddels 370 meldingen binnengekomen, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Het meldpunt blijft in elk geval nog tot en met juni open. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.