Terug

Volg Hart van Nederland

Wat Vind Nederland: verplicht DNA afstaan bij oproep?

Politiek

23 aug 2018, 23:10

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) staat afwijzend tegenover de suggestie van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om DNA-afname bij onderzoek naar bepaalde misdrijven verplicht te stellen. Grapperhaus zei woensdag dat daarover een discussie moet komen. Hij reageerde daarmee op de bekendmaking van Jos B., de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, die zich steeds aan DNA-afname heeft onttrokken.

Marianne Vaatstra

Iemand die hier ook voor pleit is Bauke Vaatstra. De moordenaar van zijn 16-jarige dochter Marianne werd in 2012 - 13-jaar na zijn gruweldaad - gevonden dankzij het eerste grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Het verwantschapsonderzoek werd kort hiervoor door een wetswijziging mogelijk gemaakt. Lees ook: Grapperhaus: ‘Snel debat over verplicht afstaan DNA’

'Verplicht DNA afstaan voert te ver'

Volgens de NOvA bestaan er al verplichtingen tot afgifte van DNA voor veroordeelden en verdachten van een ernstig strafbaar feit. ''Wat de NOvA betreft voert het te ver om mensen die níet verdacht zijn ook te verplichten hun DNA af te staan'', stelt de orde, die wijst op principes als onschuldpresumptie (onschuldig tot het tegendeel is bewezen) en het recht op privacy. De orde ziet ook een praktisch probleem. ''Ga je iedereen die om wat voor reden dan ook geen gehoor geeft aan de oproep fysiek dwingen mee te werken? Kan dat überhaupt? Wat ons betreft zouden we niet die kant op moeten gaan.'' Lees ook: 55-jarige Jos B. gezocht voor dood Nicky Verstappen Aan het DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Nicky Verstappen hebben circa 17.000 mannen meegedaan. De verdachte, de 55-jarige Jos B. uit Simpelveld, is ook verschillende keren gevraagd om DNA af te staan, maar gaf aan die oproep geen gehoor. Zijn DNA is uiteindelijk gevonden op achtergelaten spullen nadat hij als vermist was opgegeven, en via twee verre verwanten in het DNA-onderzoek.

Wat Vindt Nederland?

Je DNA verplicht af moeten staan bij een onderzoek naar bijvoorbeeld een moord of zedenzaak. Hoe denken we daar over?  Het doel heiligt de middelen, zeggen de ruim de 2800 mensen die meededen aan Wat Vindt Nederland, want een ruime meerderheid van 91% het ermee eens. Slechts 7% ziet dit niet zitten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.