Terug

Volg Hart van Nederland

'Landbouwakkoord klapte na een misverstand over huiswerk', zegt Adema

'Landbouwakkoord klapte na een misverstand over huiswerk', zegt Adema

Politiek

29 juni 2023, 17:47

Dat het landbouwakkoord vorige week dinsdag klapte, kwam grotendeels door een misverstand, heeft landbouwminister Piet Adema tijdens een debat in de Tweede Kamer gezegd. Er bestonden verschillende ideeën over het "huiswerk". Ook hielp het niet dat minister-president Mark Rutte op het moment van klappen niet aanwezig was, aldus Adema.

Landbouworganisatie LTO had gewild dat het ministerie voor het overleg nog met een uitgewerkte reactie op hun 'achtpuntenplan' zou komen.

Landbouwakkoord geklapt, LTO stopt met overleg
2:21
Landbouwakkoord geklapt, LTO stopt met overleg

Tijdens het overleg zouden de partijen daar verder over praten. Maar dat was niet zo begrepen door het departement. "Daar was een misverstand over. Ik was me niet bewust dat wij dat van tevoren zouden aanleveren."

Vervelende mededeling

Na een openingswoord van Adema, kwam LTO-voorzitter Sjaak van der Tak met de aankondiging: "Ik heb een vervelende mededeling voor je. Ik stop met het landbouwakkoord." Dat Adema tijdens het overleg alsnog zou reageren op de plannen van LTO, mocht voor de landbouworganisatie niet meer baten.

De minister had nog voorgesteld om het gesprek te schorsen en later verder te gaan. "Kunnen we nog 24 of 48 uur de rust bewaren?", had Adema zich afgevraagd. Maar schorsen en later verder praten, "dat wilde men niet meer".

Rutte afwezig

De donderdag na het overleg stond al een ontmoeting gepland waar Rutte bij had moeten zitten. Hij was ook aanwezig bij eerdere gesprekken. Volgens Adema had het weglopen van LTO "er ook een klein beetje mee te maken dat de minister-president er niet bij was".

Nadat het laatste overleg was geklapt, zei Van der Tak tegen de aanwezige pers dat er geen vertrouwen meer was, zonder dat verder uit te leggen. De LTO schreef op haar website dat er steeds meer goede intenties waren bij het kabinet, "maar van intenties kan een boer niet leven".

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.