Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuw dieptepunt: 700 asielzoekers slapen buiten in Ter Apel

Nieuw dieptepunt: 700 asielzoekers slapen buiten in Ter Apel

Politiek

24 aug 2022, 10:27

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van dinsdag op woensdag ongeveer zevenhonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De afgelopen nachten brachten ook al honderden mensen buiten de nacht buiten door bij het aanmeldcentrum, waar het al maanden te druk is. Maar nooit eerder sliepen er zo veel mensen buiten als afgelopen nacht.

De drukte bij het aanmeldcentrum leidde eerder tot onrust en vechtpartijen. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, wees het voorterrein van het aanmeldcentrum daarom vrijdag aan als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld preventief gefouilleerd kan worden.

Werk neergelegd

Volgens Dagblad van het Noorden heeft een deel van het personeel in Ter Apel dinsdag het werk neergelegd vanwege onvrede door de drukte. De woordvoerster van het COA kan dat niet bevestigen. Ook zou er dinsdagavond iemand zijn aangehouden die illegaal in de opvang verbleef. Zowel COA als politie kunnen dat nog niet bevestigen.

De Groningse burgemeester Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, wil dat er een tijdelijke opvang komt voor asielzoekers in de buurt van het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Volgens Schuiling blijven er vaak mensen hangen bij het aanmeldcentrum omdat ze denken dat ze dan in ieder geval worden geholpen. "Maar dat kan niet altijd omdat er grote achterstanden zijn of omdat andere groepen zich op zo'n dag melden, bijvoorbeeld kinderen of alleenstaanden, en die gaan dan voor", zei hij dinsdag bij het programma Sven op 1.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.