Terug

Volg Hart van Nederland

Ouders vermoorde Romy, Savannah en Nick gefrustreerd over positie minderjarige dader

Politiek

21 juli 2019, 20:30

De petitie van de ouders van de vermoorde tieners Romy, Savannah en Nick is in een week tijd al bijna 70.000 keer getekend. De ouders willen hogere detentiestraffen voor minderjarige daders, zodat de rechter zelf gradaties aan kan brengen, naar de aard van het delict. Nu heeft een rechter die keus niet. Jeroen Nieuwburg, de vader van de omgebrachte Romy zegt daarover: "Als hij haar alleen verkracht had, had hij al een jaar gekregen en nu heeft hij haar ook vermoord en het blijft gewoon hetzelfde". Ook vragen de ouders meer aandacht voor hun eigen lot als nabestaande. Het voelt voor hen namelijk alsof de dader altijd op de eerste plek staat, en zij als slachtoffers op de tweede. Lees ook: Petitie voor herziening jeugdstrafrecht al tienduizenden keren ondertekend  Het is een frustratie waar de ouders van Romy, Savannah en Nick allemaal tegenaan lopen. Hun leven is kapot, terwijl de dader op allerlei vlakken wordt beschermd en wordt klaargestoomd voor een terugkeer in de maatschappij. "Een stuk genoegdoening voor nabestaanden is er nu gewoon niet", aldus Marion Nieuwburg, moeder van Romy.

'Wetgeving niet op emoties baseren'

Strafrechtadvocaat Job Knoester begrijpt de emoties en gevoelens, maar waarschuwt ervoor 'dat de balans zo langzamerhand zoek begint te raken'. Dat heeft volgens hem niet alleen te maken met de rechten van de dader dan wel verdachte, maar ook met de veiligheid voor maatschappij en samenleving. "Ik denk dat het heel onverstandig is om wetgeving op emoties te baseren", adus Knoester.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.