Terug

Volg Hart van Nederland

100.000 handtekeningen tegen kinderprogramma over bloot: 'Het maakt kinderen kwetsbaar voor misbruik'

Politiek

12 mrt 2021, 19:39

De petitie tegen het NTR-programma Gewoon. Bloot. is vrijdag door initiatiefnemer Daniël van Deutekom aangeboden aan SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij. De petitie werd in een week tijd ruim honderdduizend keer getekend. "Ik durf te zeggen dat 70 procent van Nederland het met ons eens is."

"Wij geloven dat het normaliseren van naaktheid op televisie in de context van kinderen niet normaal is", vertelt evangelist Van Deutekom vrijdag tijdens de overhandiging van de petitie. "We moeten het met onze kinderen hebben over seksualiteit, maar dat betekent niet dat we het expliciet hoeven te tonen."

"Ik geloof dat de insteek van Gewoon. Bloot. goed is", legt de evangelist uit. "Er is inderdaad een probleem onder jongeren met lichaamsschaamte, body shaming. Er is een probleem met de perfect image waar ze denken aan te moeten voldoen. Alleen zijn wij van mening dat dit programma het probleem alleen maar verergert."

Deur naar pedofilie

De grootste angst van Van Deutekom is dat het NTR-programma, waarin kinderen vragen kunnen stellen aan naakte volwassen over hun lichaam, de deur open zet naar pedofilie. "Wij geloven dat bij kinderen normalisering van naakt in hun omgeving ertoe kan leiden dat ze kwetsbaarder worden voor misbruik. Ze kunnen dan mogelijk een onveilige naakte situatie niet meer van een veilige naakte situatie onderscheiden."

"Je zet de deur open naar misbruikers die kunnen zeggen: 'Het is een veilige omgeving, doe je kleren maar uit'", schetst Van Deutekom, die zelf slechtoffer is geweest van misbruik. "Het is altijd het grijze gebied dat misbruikers opzoeken. En dat gebied wordt nu gewoon uitgezonden op televisie."

Schennis van de eerbaarheid

Ook SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij heeft vergelijkbare bezwaren bij het programma. "De intenties van de programmamakers zijn goed: er zijn verschillen tussen allerlei mensen", begint hij zijn pleidooi. "Het doel is op zichzelf prima, maar is dit een goed middel? We leren juist aan kinderen dat het niet normaal is dat wildvreemde volwassen uit hun kleren gaan. Ook zijn er er hele acties op touw met als boodschap: ga niet zomaar uit je kleren."

Volgens Van der Staaij wordt er in het programma dan ook een "gezonde schaamte" doorbroken. "We hebben niet voor niets de schennis van de eerbaarheid opgenomen in de wetgeving. Wij hebben over dit programma dan ook vragen gesteld aan het kabinet: Wilt u met het NPO hierover in gesprek gaan? Ook hebben we aan de minister van Justitie gevraagd hoe het zit met die eerbaarheid die wettelijk beschermd is."

Gevarieerd beeld van naakt

Elsbeth Reitzema, deskundige bij Rutgers - het kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid - was betrokken bij de totstandkoming van Gewoon. Bloot. Zij stelt dat ze met het programma vooral een realistisch en gevarieerd beeld willen geven over naakt. "Kinderen zien tegenwoordig veel minder naakt dan vroeger, ze douchen bijvoorbeeld niet meer naakt en zien alleen de onrealistische beelden online. Wij willen daar een goed beeld tegenover zetten."

De zorgen die Van Deutekom heeft over het programma, zijn volgens Reitzema dan ook helemaal niet nodig. "Het is niet zo dat als kinderen naakt zien, dat ze dan denken dat het meer normaal is", begint ze. "We geven ook heel duidelijk in het programma de boodschap mee dat je je nooit zomaar voor iemand hoeft uit te kleden. Maar door over naakt te praten en ze daar vragen over te laten stellen, maak je kinderen weerbaar. Nu, maar ook als ze later een relatie aangaan."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.