Terug

Volg Hart van Nederland

Ziagnée zocht hulp na overlijden broertje, maar veel anderen doen dat niet: 'Is confronterend'

Persoonlijke verhalen

23 feb 2023, 10:06

Slachtoffers en getuigen van ingrijpende gebeurtenissen vragen lang niet altijd om hulp, maar ze hebben vaak wel last van de gebeurtenis. Slachtofferhulp Nederland ziet dat vooral jongeren het lastig vinden om zich te melden. Ziagnée (29) vroeg wel hulp na het overlijden van haar broertje Rainée en roept op: doe het ook.

De 20-jarige Rainée is op 8 september 2022 op een schoolfeest. Als hij een ruzie wil sussen wordt hij neergestoken "Mijn zusje belde mij op om te vertellen dat ze hem aan het reanimeren waren, en dat ze dacht dat hij het niet ging redden", vertelt Ziagnée over die dag aan Hart van Nederland. Dat vermoeden kwam uit, haar broertje overlijdt uiteindelijk aan zijn verwondingen.

'Hulp zoeken is confronterend'

"Er komt zoveel op je af de eerste dagen, heel veel intense emoties. Het is heel lastig om dan keuzes te maken of te bedenken wat je nou eigenlijk wil." Ze vindt het dan ook fijn dat ze binnen een week gebeld wordt door Slachtofferhulp. "Wij wilden die hulp wel ontvangen, omdat het wel prettig is om te weten hoe je dan met je verdriet om kan gaan, maar ook als het gaat om de praktische dingen."

Belangrijk, zegt Slachtofferhulp Nederland, want uit hun onderzoek blijkt dat 7 op de 10 jongeren zich na een ingrijpende gebeurtenis niet meldt bij de politie of een hulpinstantie. Het gaat dan bijvoorbeeld om getuigen van een steekpartij, maar ook bedreiging, online fraude of online seksueel geweld. "Zij zijn niet zichtbaar", concludeert Roy Heerkens van Slachtofferhulp. "Ze geven verschillende redenen aan. Je kunt denken aan schuld en schaamte, of dat ze er weinig vertrouwen in hebben dat er iets met hun melding gebeurt en ze zijn vaak ook bang voor negatieve reacties."

Ziagnée herkent die woorden. Ze zag dat veel vrienden van Rainée, die bij de steekpartij op het feest aanwezig waren, geen hulp zochten. "Het is confronterend en het maakt je natuurlijk best wel kwetsbaar, wat voor sommigen ook als een zwakte kan voelen."

Lastig om verlies een plek te geven

Maar doorlopen met een trauma kan zorgen voor een onveilig gevoel, vertrouwensverlies en somberheid. Door hulp te vragen kun je dat voorkomen, zegt Heerkens. "Als je iets aangrijpends meemaakt is dat nog een traumatische ervaring. We weten als je een trauma kunt voorkomen als je er snel bij bent, door te ondersteunen, een luisterend oor te bieden en uit te leggen wat zo'n gebeurtenis met je doet. Door ermee te blijven lopen, help je jezelf niet en wordt het alleen maar een langduriger verhaal." Slachtofferhulp probeert de jongeren extra te stimuleren om hulp te zoeken met online lotgenotengroepen en anonieme chats.

Ziagnée en haar familie worden nog steeds begeleid door Slachtofferhulp. "Het is allemaal nog heel vers. De ene dag gaat het prima en de andere dag weer helemaal niet. De emoties gaan alle kanten op en het is heel lastig om te bedenken hoe je verder gaat met je leven. Het is echt zoekende nog. En omdat het strafproces nog loopt is het ook lastig om het een plekje te geven en verder met je leven te gaan."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.